Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 3 juni 2003

Op dinsdag 3 juni 2003 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Automatische slagbomen Rivium Boulevard
Op 17 december 2002 besloot het college het gebruik van de automatische slagbomen op de Rivium Boulevard in principe privaatrechtelijk, onder voorwaarden, toe te staan. Tijdens de behandeling van dit besluit in de commissie Ruimte van 29 januari 2003 heeft wethouder Verkeer J.M. de Jong de commissie toegezegd haar nader te informeren over twee aspecten: het voorkomen van precedentwerking en de voorwaarden waaronder privaatrechtelijk toestemming kan worden verleend. Het college heeft ingestemd met de brief aan de commissie waarin deze informatie wordt gegeven.

Taakbelastingsbeleid muziekschool
Het college heeft kennisgenomen van de notitie Taakbelastingsbeleid voor het onderwijzend personeel en het personeelsplan voor het niet-onderwijzend personeel voor de Stichting Capelse Muziekschool. Verder is het college akkoord met de conclusies van de marginale toetsing van de notitie en het als gevolg daarvan beschikbaar stellen van een subsidie van jaarlijks 30.000,- vanaf 2003 te rechtvaardigen is. Omdat het hier om een onvermijdelijke verplichting gaat, wordt de gemeenteraad voorgesteld een en ander te regelen bij de 1e begrotingswijziging 2004.

Ombuigingen muziekschool
Bij de behandeling van de begroting 2003 in november 2002 heeft de gemeenteraad besloten met ingang van 2004 een ombuiging bij de Stichting Capelse Muziekschool te realiseren van 15.000,- structureel op jaarbasis. Randvoorwaarde was echter dat de met de muziekschool afgesproken prestaties voor s Gravenland en Schollevaar gehandhaafd dienen te blijven. Inmiddels is duidelijk dat de activiteiten van de muziekschool onderdeel kunnen gaan uitmaken van de Brede School Netwerken en geen ruimte meer gehuurd hoeft te worden bij derden. Dit levert een kostenbesparing op. Op grond hiervan heeft het college het conceptraadsvoorstel en
-besluit over de ombuigingen vastgesteld. Het college is akkoord gegaan met het daarin opgenomen voorstel om de ombuigingen voor de muziekschool van 15.000,- pas in 2005 door te voeren en in 2004 te volstaan met een bedrag van 7.500,-. Dit in verband met contractuele huurkosten. Het presidium wordt gevraagd het voorstel te agenderen voor de vergaderingen van de commissie Dienstverlening en de gemeenteraad.

Ombuigingen bibliotheek
Het college heeft het conceptraadsvoorstel en besluit inzake de ombuigingen bij de bibliotheek vastgesteld. Bij de behandeling van de begroting 2003 in november 2002 heeft de gemeenteraad besloten met ingang van 2004 een ombuiging bij de Stichting Openbare Bibliotheek te realiseren van 100.000,- structureel op jaarbasis. Hierbij werden twee randvoorwaarden gesteld: het handhaven van de huidige openingsuren en het instandhouden van de vestigingen in s Gravenland en Schollevaar (naast de hoofdvestiging). Uit overleg tussen de gemeente en de bibliotheek is duidelijk geworden dat de gewenste ombuiging met ingang van 2004 kan worden doorgevoerd. Daarvoor is wel een eenmalige investering van 50.000,- in 2003 nodig in de vestiging van Schollevaar. Het college stelt de raad voor akkoord te gaan met deze investering en ten laste te brengen van de post Algemene Reserve Vrij besteedbaar. Het presidium wordt gevraagd het voorstel te agenderen voor de vergaderingen van de raadscommissie Dienstverlening en de gemeenteraad

Onderzoeksrapport bedrijfsvoering Dierenasiel In het najaar van 2002 heeft het Dierenasiel verzocht om extra financiering ter hoogte van 14.000,- boven op de totale gemeentelijke bijdrage aan het asiel van 38.000,-. Naar aanleiding van dit verzoek heeft de gemeenteraad op 10 februari 2003 besloten een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren naar de bedrijfsvoering van het asiel. Het onderzoeksrapport is in concept gereed. Het college heeft kennis genomen van dit rapport. De belangrijkste uitkomst is dat het Dierenasiel de door de gemeente gevraagde producten moet kunnen leveren voor een bedrag van 32.632,-. Volgens het onderzoeksbureau leert de ervaring echter dat kleinere dierenasiels vaak in geldnood verkeren en dus steeds bij de gemeente zullen aankloppen voor extra middelen. Het college is daarom akkoord gegaan met het voorstel de bijdrage aan het Dierenasiel voor 2003 te stellen op 38.000,-. Het presidium wordt gevraagd het rapport te agenderen voor de vergadering van de raadscommissie Dienstverlening.

Afbouw gemeentelijke bijdrage ABB aan BOPO
Het college heeft ingestemd met de eindrapportage over het onderzoek naar de effecten en mogelijke alternatieven van het afbouwen van de gemeentelijke bijdrage Administratie Beheer en Bestuur (ABB) voor de Bestuurscommissie Openbaar Primair Onderwijs (BOPO). De ABB-bijdrage is bedoeld als tegemoetkoming in de kosten die het bestuur maakt. In het Collegewerkplan staat bij punt 174 deze bezuiniging genoemd. GroenLinks riep naar aanleiding hiervan het college op om een onderzoek te verrichten naar de effecten en mogelijke alternatieven (amendement 25). De afgelopen maanden heeft dit onderzoek plaatsgevonden. Dit heeft helaas niet geleid tot overeenstemming met BOPO. Wel is duidelijk geworden dat de voorgestelde ombuiging reëel is en de mogelijkheid biedt aan het bestuur tot beleidsrijk beleid. Van de zijde van BOPO is als alternatief de vorming van een zelfstandige stichting aangedragen. Het college heeft op basis van het onderzoeksrapport besloten de raad voor te stellen om uitvoering te geven aan het in vier jaar afbouwen van de ABB-bijdrage.

Aanvraag bouwvergunning 69 woningen Bouwfonds Wonen B.V. Het college heeft besloten op grond van artikel 19 lid 3 vrijstelling van het bestemmingsplan Fascinatio te verlenen voor het bouwplan van Bouwfonds Wonen B.V. voor de bouw van 69 woningen. Het bouwplan heeft vanaf 19 december 2002 vier weken ter inzage gelegen. Er zijn geen reacties op binnengekomen.

Brief aan commissie Bestuurszaken met beantwoording vraag over jaarverslag commissie bezwaar- en beroepschriften 2002 Het college heeft de commissie Bestuurszaken door middel van een brief geïnformeerd over de reactie van het college op de signalen van de Algemene kamer van de commissie bezwaar- en beroepschriften in het jaarverslag 2001. De signalen betroffen het optreden van de DCMR Milieudienst Rijnmond in de bezwarenprocedure en een verzoek om uitbreiding van de capaciteit die inzetbaar is voor het secretariaat van de commissie bezwaar- en beroepschriften.

Stand van zaken uitvoering SPAG-project
In het kader van het Stimuleringsproject Allochtone groepen (SPAG-project) ontvangt de gemeente vanaf mei 2001 jaarlijks subsidie. Deze gelden worden gebruikt voor het Antillianen en Arubanenbeleid (AA-beleid). De minister van SZW wil jaarlijks een verantwoording over de afgelopen periode en een werkplan voor het nieuwe jaar. Omdat het project per 1 mei 2004 afloopt wil de minister dit keer een voorstel voor de implementatie van de resultaten ervan, inclusief de bijbehorende middelen. Het college heeft kennis genomen van de stand van zaken stukken van het SPAG-project en heeft ingestemd met de conceptbrief hierover aan het ministerie van SZW. Voor het vervolgtraject zal een link worden gelegd met de op te stellen nota Visie integratiebeleid.