Gemeente Alphen aan den Rijn


KUNSTWERK ZIGURRAT WEG UIT KERK EN ZANEN

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten het kunstwerk "Zigurrat" dat staat in de Provinciepassage nabij winkelcentrum de Atlas te verwijderen. Na langdurig overleg om het kunstwerk veilig te maken, hebben gemeente en kunstenaar samen geconstateerd daarvoor geen verdere mogelijkheden meer te zien. Ook verplaatsing binnen de gemeente is uitgebreid aan de orde geweest maar zonder succes. Om die redenen zijn gemeente en kunstenaar overeen gekomen het kunstwerk weg te halen.

Het kunstwerk bestaat uit twaalf metalen korven waarin lavastenen los op elkaar zijn gestapeld. Deze losse stenen brengen veiligheids- en aansprakelijkheidsrisicos met zich mee. Een afdoende en betaalbare oplossing om de stenen vast te zetten is niet gevonden waardoor deze moesten worden beschermd door middel van een hekwerk. Ook de vernevelings-installatie die onderdeel uitmaakt van het kunstwerk was slechts korte tijd operationeel. Hierdoor heeft het kunstwerk niet op de wijze zoals bedoeld kunnen functioneren. Uit onderzoek in de wijk blijkt dat omwonenden en winkeliers geen affiniteit hebben met het kunstwerk.

Sinds het aantreden van het nieuwe college in maart 2002 is door Hub van Wersch, wethouder cultuur, intensief gewerkt aan een oplossing voor de problemen rond het kunstwerk. Samen met de kunstenaar heeft hij de mogelijkheden onderzocht om het kunstwerk vandalismebestendig te maken of naar een andere locatie te verplaatsen. Door de gemeente waren 9 locaties aan de heer Makkink voorgelegd, maar geen van de locaties werd geschikt geacht. Vervolgens heeft de wethouder met de heer Makkink overeenstemming bereikt om het kunstwerk te verwijderen.

De gemeenteraad heeft in 1997 ingestemd met het plaatsen van het kunstwerk van kunstenaar Herman Makkink in de wijk Kerk en Zanen. Het kunstwerk was geselecteerd door de kunstadviescommissie die advies gaf over kunst in de openbare ruimte. Omwonenden en de winkeliersvereniging zijn destijds niet bij de keuze van het ontwerp voor een kunstwerk betrokken. De besluitvorming heeft plaatsgevonden voordat namen van toekomstige bewoners bekend waren.

Sinds enige jaren worden omwonenden en belanghebbenden vanaf het eerste begin bij het plaatsen van kunstwerken in de openbare ruimte betrokken. Het is nog niet bekend wat er met de vrijgekomen plek gaat gebeuren. Als de gemeente overgaat tot nieuwe invulling, dan zullen de omwonenden en de winkeliersvereniging daarin worden betrokken.

Persbericht 30, 4 juni 2003

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 04 juni 2003 laatste wijziging