Dienstenbond CNV

Uitgangssituatie onduidelijk voor HIBIN-CAO
04-06-2003

Hoewel de huidige CAO voor de groothandel in
bouwmaterialen (HIBIN) doorloopt tot april 2004, kondigden wij onlangs de start van de nieuwe CAO-onderhandelingen aan. Dit omdat er enige zorgen omtrent de prépensioen- en VUT-regelingen bestaan, die nadere afspraken noodzakelijk maken. Dinsdag 27 mei heeft er een eerste overleg plaatsgevonden tussen de werkgevers en de CNV Dienstenbond. Tijdens dit overleg werden de wenkbrauwen aan beide zijden van de tafel gefronst.

Vorig jaar is een werkgroep ingesteld, met daarin vertegenwoordigers van de vakorganisaties en de werkgevers, om de gevreesde problematiek rond prépensioen en VUT te bekijken en voorstellen aan te dragen voor mogelijke oplossingen.

Voor het formuleren van goede oplossingen is het van belang om een helder en accuraat beeld te hebben van de financiële situatie. Daarom heeft de werkgroep aan een pensioendeskundige gevraagd de financiële gevolgen van mogelijke maatregelen door te rekenen. Tijdens het overleg bleek echter dat deze berekeningen ofwel onzorgvuldig, danwel op verschillende gronden zijn gemaakt. De cijfers die recent werden gegeven verschillen namelijk van de cijfers die twee maanden eerder zijn geleverd.

Opheldering
Wij hebben derhalve de actuaris gevraagd opheldering te geven over deze verschillen. Hij licht die op 1 juli 2003 nader aan ons toe. Pas nadat er duidelijkheid is over de cijfers zal het CAO-overleg worden hervat.

Wachtlijsten kinderopvang
Verder zijn er nog vragen omtrent de wachtlijsten met betrekking tot de kinderopvang. Ondanks het feit dat er extra geld beschikbaar is gekomen en toezeggingen zijn gedaan dat daarmee de wachtlijsten zouden worden weggewerkt, is dat niet geheel gelukt. Over de redenen waarom zal meer duidelijkheid moeten komen.

Zodra de gevraagde duidelijkheid er is, zullen wij u van de resultaten en verdere voortgang op de hoogte stellen. Wij denken dat deze duidelijkheid er snel kan zijn en dat op er 1 juli een goed overzicht is. Van beide zijden is er de wens nog voor de vakantie verder te gaan met het CAO-overleg.

Organisatiegraad
De CNV Dienstenbond is een betrokken vakorganisatie, die zijn verantwoordelijkheid niet uit de weg gaat. Indien ook uw collega lid wenst te worden, dan is dat ook goed voor uw positie. Zeker bij een bedrijf dat onder druk staat is een goede organisatiegraad van groot belang. Maak daarom ook uw collegas lid. Laat hen eens kennis maken met ons uitgebreide dienstenpakket. Daarnaast zijn actieve leden erg belangrijk voor het zo goed mogelijk uitvoeren van onze taken. De leden weten het beste wat er precies in de organisaties omgaat. Dus als er iets speelt in uw organisatie, laat het ons weten.

Mocht u vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met bestuurder Harrie de Vaan te bereiken op telefoonnummer: (010)2651111 of e-mail: h.devaan@cnvdibo.nl.