Dienstenbond CNV

Fruitmasters dreigt met eenzijdig reorganisatie 04-06-2003

CNV Dienstenbond is zeer onaangenaam verrast door berichten dat Fruitmasters wil gaan reorganiseren, waarbij een aantal oudere werknemers ontslagen zouden moeten worden. Inmiddels bereikten de bond al diverse telefoontjes van verontruste leden, die willen weten waar zij aan toe zijn.

Naar aanleiding daarvan heeft de bond een aangetekende brief gestuurd aan de directie, waarbij deze wordt gewezen op de verplichtingen die behoren bij art. 33 van de CAO voor de Tuinbouwveilingen. In dat artikel wordt beschreven dat de werkgever in geval van een reorganisatie tijdig (!) de vakbond moet inlichten en de vakbond moet vertellen wat de gevolgen zullen zijn voor het personeel. Samen met de bond dienen maatregelen afgesproken te worden.

Sociaal plan?
Tot onze verbazing ligt er al een stuk dat 'sociaal plan' zou moeten heten, of althans iets van die orde zou moeten zijn. Laten we helder zijn: een sociaal plan is een plan dat met de vakbond wordt overeengekomen en niet iets dat eenzijdig door de werkgever wordt opgelegd.
In een sociaal plan kunnen afspraken worden opgenomen over de vergoeding die werknemers meekrijgen als er aan gedwongen ontslagen niet te ontkomen valt.
Dan hebben we het wel over aanvullingsregelingen waarmee mensen écht geholpen zijn en niet een fooi waarmee ze worden afgescheept.

Boos
Wij zijn boos omdat we vorige week nog met deze werkgever om tafel zaten in het kader van de CAO en er toen alleen maar tussen neus en lippen door werd gezegd dat er mogelijk gereorganiseerd moest worden. (Maar dat was in het kader van de mededeling aan het personeel dat de loonvraag in de CAO vooral niet te hoog mag zijn...!). Wij verwachten van Fruitmasters dat zij zich houden aan de CAO. Niet omdat het moet, maar omdat het een kwestie van fatsoen is tegenover u en tegenover ons.
Daarom ook hebben wij uw werkgever laten weten dat wij op korte termijn willen worden uitgenodigd voor overleg.

Teken niks!
Aan u is inmiddels de boodschap: teken niets! Ga niet op voorstellen voor ontslag of iets van dien aard in. Er is geen regeling met de bond overeengekomen waarop u kunt terugvallen.
U schaadt alleen maar uw eigen belangen als u zich tegen elkaar laat uitspelen.
Ook hier geldt het aloude adagium: samen sta je er sterker voor!

Collegae die nu ook daadwerkelijk ervaren, dat het vakbondslidmaatschap een must is, kunnen zich hier inschrijven als lid.

Wij houden u op de hoogte!

Als u wilt reageren kan dat per e-mail apeldoorn@cnvdibo.nl.