Nederlands Huisartsen Genootschap


Naast Aanvulling Telefoonwijzer nu ook Draaiboek SARS voor huisartsen

4 juni 2003

Voorbereidingen SARS

Nog steeds is de mondiale SARS-epidemie niet onder controle. Het is daarom voorstelbaar dat een patiënt die recent uit één van de risico-gebieden is teruggekomen zich met klachten als koorts of luchtwegproblemen wendt tot een huisartsenpraktijk of een huisartsenpost.
Vanwege de ernst van de aandoening en de besmettelijkheid ervan is het voor huisartsen, praktijkassistentes en telefonistes op huisartsenposten belangrijk om rekening te houden met SARS. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft recent de implicaties hiervan voor het aannemen van verzoeken om een consult of visite nog eens op een rijtje gezet in de vorm van een aanvulling op de NHG-Telefoonwijzer (voor downloaden: zie hieronder). Het NHG en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zijn van mening dat de eerste diagnostiek en de eventuele thuisbehandeling van SARS zoals in het draaiboek beschreven tot de taak van de huisarts moeten worden gerekend.

NHG-Telefoonwijzer: extra vragen voor patiënten

De richtlijn voor SARS betekent een uitbreiding van het aantal vragen die door de assistentes worden gesteld bij het in kaart brengen en beoordelen van soortgelijke klachten. De extra vragen dienen te worden gesteld aan patiënten met meldingen over koorts, hoesten, verkoudheid en kortademigheid.

LCI draaiboek SARS

De telefoonwijzer is slechts bedoeld als leidraad voor het eerste contact met patiënten (triage). Het is voor de huisarts echter belangrijk om meer te weten van SARS en de praktische implicaties voor de praktijk. Het NHG en de LHV kregen hier ook veel vragen over van huisartsen. De Landelijke Coördinatiestructuur
Infectieziektebestrijding (LCI) heeft om die reden, in samenwerking met een groot aantal organisaties, een draaiboek samengesteld die op veel praktische zaken een antwoord geeft. Dit draaiboek geeft richtlijnen voor huisartsen GGD-en, ziekenhuizen en laboratoria in het kader van een importgeval van SARS. Effectieve samenwerking is cruciaal voor een succesvolle infectieziektebestrijding en het voorkomen van transmissie van SARS in de Nederlandse populatie.

Het draaiboek is in een kort tijdsbestek opgesteld. Gezien de actualiteit van het onderwerp kunnen onderdelen van het draaiboek in de tijd worden bijgesteld. Het is aan te raden regelmatig de website van de LCI (www.infectieziekten.info) te bezoeken voor de meest recente versie.

Belangrijkste adviezen in draaiboek

Het is belangrijk dat iedere huisarts zich op de hoogte stelt van de inhoud van het draaiboek. In het draaiboek zijn adviezen te vinden over:


- Samenwerking met de GGD. De GGD(arts infectieziekten) is de casemanager rondom een geval van SARS. In het draaiboek staan criteria voor een verdacht geval van SARS conform de richtlijnen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Deze criteria zijn minder strikt dan de casusdefinitie van SARS. Reeds bij een verdenking dient contact opgenomen te worden met de GGD om over verdere diagnostiek en eventuele verwijzing te overleggen. De GGD draagt zorg voor diagnostiek, maar zal in de praktijk vaak aan de huisarts vragen monsters voor diagnostiek af te nemen. De GGD draagt ook zorg voor het vervoer van monsters in overleg met het laboratorium van het ziekenhuis Daarnaast regelt de GGD de informatievoorziening en monitoring van personen die in contact zijn geweest met een mogelijk SARS-geval.


- Beoordeling patiënt thuis. Het advies om bij een vermoeden van SARS de patiënt bij voorkeur in de eigen thuissituatie te beoordelen blijft gehandhaafd.


- Materialen die op voorraad moeten zijn. Er wordt geadviseerd om de volgende materialen beschikbaar te hebben: minimaal 2 mondneusmaskers klasse FFP2, bereik van 1 micron; onderzoekshandschoenen; wegwerp schort met lange mouwen; oogbescherming; 70% alcohol; handalcohol; huishoudelijke schoonmaakmiddelen inclusief chloor.


- Verdere diagnostiek (met name röntgendiagnostiek) of behandeling. Een röntgenfoto is niet obligaat om een zeker of vermoedelijk geval van SARS te kunnen vaststellen. Een verwijzing voor verdere diagnostiek dient in overleg met de GGD arts en SARS-contactarts van het ziekenhuis te worden genomen. Het wordt afgeraden om patiënten met een vermoeden op SARS met eigen vervoer en zonder voorafgaand overleg naar het ziekenhuis te laten gaan. Er zal de komende tijd een lijst beschikbaar komen van ziekenhuizen die voor de opvang van mogelijke SARS-patiënten zijn toegerust.

Informatie over SARS

Er is door de verschillende partijen afgesproken dat de informatievoorziening aan het algemene publiek en aan de gezondheidswerkers wordt gecoördineerd door het Ministerie van VWS. Indien u vindt dat het draaiboek op bepaalde praktische onderdelen onvoldoende informatie geeft dan kunt u contact opnemen de lokale GGD.


* pdf Aanvulling NHG-Telefoonwijzer inzake SARS (versie 1 mei 2003)
Bedoeld voor assistentes en telefonistes in de huisartsenpraktijk en op de huisartsenpost

* pdf Draaiboek SARS van de Landelijke Coördinatiestructuur Infectieziektebestrijding (LCI)
(versie 26 mei)

Nuttige hyperlinks
Op de volgende websites meer gedetailleerde en actuele informatie aan over SARS:

www.minvws.nl

aspecten van SARS die de volksgezondheid betreffen

www.infectieziekten.info

protocol en draaiboek SARS, kijk onder protocollen en draaiboeken in de linker kolom van deze internetpagina.

www.igz.nl

circulaires van de Inspectie voor de Gezondheidszorg voor de medische beroepsgroepen

www.minbuza.nl

reisadviezen

www.who.int

Engelstalige informatie over SARS