Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Onderzoek Milieudefensie wijst uit: PontMeyer en Jongeneel importeren verdacht hout

Amsterdam, 4 juni 2003 --- PontMeyer en Jongeneel importeren hout van dubieuze Indonesische leveranciers (zie bijlage). Deze leveranciers zijn betrokken bij illegale kap, onder meer in Teso Nilo, een uniek, zeer soortenrijk natuurgebied op het eiland Riau dat voorgedragen is voor een beschermde status. Dit blijkt uit een onderzoek van Milieudefensie 'Verdacht hout uit Indonesik - Houtimport van Jongeneel en PontMeyer', dat vandaag verschijnt.

Hoewel Jongeneel en PontMeyer op de hoogte zijn van het probleem van de illegale kap, blijven zij substantikle hoeveelheden hout afnemen uit Indonesik zonder gebruik te maken van enige vorm van onafhankelijke en regelmatige verificatie van de legaliteit van het hout. Daarmee onttrekken beide bedrijven zich aan hun verantwoordelijkheid.

Milieudefensie heeft de twee houtimporteurs gevraagd onmiddellijk te stoppen met de import van houtproducten afkomstig van:


* Illegale kap

* Kaalkapgebieden
* Gebieden van onbekende herkomst
* Beschermde gebieden
* Bossen met een hoge waarde aan soorten
* Gebieden waarin de leveranciers de landrechten van lokale bevolking niet respecteren.
Verder wil Milieudefensie dat Jongeneel en Pontmeyer een houtinkoopbeleid gaan formuleren met als doel hout te betrekken uit goed beheerde bossen. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) en Friends of the Earth Indonesia (Walhi) ondersteunen de eisen.

Indonesik zal met het huidige ontbossingstempo binnen tien tot twintig jaar al haar bossen kwijtraken, waaronder Teso Nilo, een bosgebied in Riau met (nu nog) de hoogste plantensoortenrijkdom op aarde. De overlevingskans van soorten als de orang oetan en de Sumatraanse neushoorn, tijger en olifant wordt daardoor nog kleiner. Daarnaast wordt het leefgebied van de lokale bevolking ernstig aangetast door overstromingen, vervuild drinkwater en de teloorgang van bosgebieden waaruit bosbijproducten worden gewonnen.

'Verdacht hout' is de vierde publicatie in de serie De Vieze Vijf. Hierin worden Nederlandse bedrijven aan de kaak gesteld die het niet zo nauw nemen met maatschappelijk verantwoord ondernemen in het buitenland. De situatie in deze cases onderstreept de noodzaak van bindende internationale regels waaraan multinationals zich moeten houden.



Vereniging Milieudefensie