Gemeente Alkmaar


Gemeente en woningcorporaties maken prestatie-afspraken

Alkmaar, 3 juni 2003

De gemeente Alkmaar, de Alkmaarse woningcorporaties en de Alkmaarse Huurders Overkoepeling (AHO) hebben afgelopen jaar onder voorzitterschap van Rigo Research en Advies overleg gevoerd om te komen tot prestatie-afspraken. Dit overleg heeft geleid tot een convenant 'Wonen Alkmaar 2003-2008'. Eén van de speerpunten in dit convenant is dat alle betrokken partijen zich inspannen om 30% van de woningbouwproductie in de sociale sector te realiseren. Indien dinsdag 10 juni de commissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer en donderdag 26 juni de raad akkoord gaan met dit convenant, dan zullen de wethouder Volkshuisvesting, de heer Godijn en alle andere betrokken partijen op een nog nader te bepalen moment dit convenant ondertekenen.

Samenwerking
Gemeente en woningcorporaties in Alkmaar werken al veelvuldig samen vanuit uiteenlopende verantwoordelijkheden en in verschillende rollen. De gemeente is verantwoordelijk voor een goede huisvesting van haar inwoners. De corporaties hebben een maatschappelijke- en bedrijfsmatige verantwoordelijkheid. Daaraan geven zij invulling door te bouwen, beheren, verhuren en te investeren in vastgoed en de directe woonomgeving.

Deze gezamenlijke verantwoordelijkheden en ambities zijn vastgelegd in een convenant. Dit convenant geeft de kaders en richting aan van de inhoud van de samenwerking tussen de partijen.

Convenant
Het convenant heeft als doel het structureren van het overleg zodat de rollen en posities tussen de partijen helder zijn. Daarbij is opgenomen hoe de overlegstructuren eruit gaan zien en welke onderwerpen er de komende tijd uitgewerkt gaan worden. Enkele belangrijke onderwerpen hierbij zijn: gebiedsvernieuwing, nieuwbouw in sociale sector, wonen boven winkels, woonruimteverdeling en wonen en zorg.
De twee speerpunten in het convenant zijn:

* Gemeente en corporaties spannen zich in om 30% van de woningbouwproducties in de sociale sector te realiseren;
* Corporaties hebben in herstructureringsgebieden het eerste recht op aanbieding bij uitgifte van gemeentelijke woningbouwlocaties. Buiten herstructureringsgebieden treedt de gemeente in overleg met de corporaties voor het realiseren van sociale woningbouw. De gemeente kan hiervan afwijken bij strategische belangen.

Betrokken partijen
De gemeente Alkmaar, Goed Wonen Koedijk Sint Pancras, Woningstichting SVA, Willibrordus, Woonwaard Noord Kennemerland en De Alkmaarse Huurders Overkoepeling (AHO) zijn bij dit convenant de betrokken partijen.

Ondertekening convenant en pers
Op dinsdag 10 juni wordt het convenant 'Wonen Alkmaar 2003-2008' besproken in de commissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer, waarna het vervolgens op donderdag 26 juni aan de raad wordt voorgelegd. Op een nog nader te bepalen moment wordt het convenant door wethouder volkshuisvesting, de heer Godijn en door de andere partijen ondertekend.