Persberichten - 04/06/2003

Retail estates verwerft belangrijke vastgoedportefeuille

Addendum bij het prospectus inzake kapitaalverhoging

10 winkelpanden - ca. 1 mio EUR huurincasso - investering 11,75 mio EUR

Retail Estates heeft recentelijk een akkoord bereikt met privaatpersonen m.b.t de verwerving, uiterlijk op 15 juni 2003, van 10 bijkomende winkelpanden gelegen te Antwerpen (Wilrijk), Lier, Dendermonde en Wetteren. Deze winkelpanden zijn hoofdzakelijk verhuurd aan Krëfel (huishoudelectra hifi video keukens).

Deze panden vertegenwoordigen een huurincasso van circa 1 mio EUR, wat gelet op de investering van 11,75 mio EUR een aanvangsrendement van 8,51 % oplevert.
Met deze aankoop versterkt Retail Estates de aanwezigheid in haar portefeuille van huurders die actief zijn in de huishoudelectronica hifi video en keukens. Deze branche heeft de afgelopen 15 jaar massaal gekozen voor het out-of-town shoppingconcept, in lijn met de verwachtingen van haar cliënteel die de grote verkoopoppervlakten met uitgebreide keuze op alle prijsniveaus en de cash and carry faciliteiten in het bijzonder op prijs stellen. In deze sector is na een belangrijke concentratiebeweging, de markt onder controle gekomen van enkele nationale (zoals Krëfel) en internationale spelers (zoals Vanden Borre, (King Fischer) en Megapool).

De aankoop is representatief voor de objectieven van Retail Estates in haar aankooppolitiek m.b.t. perifeer winkelvastgoed : eerste ranglocaties (zoals bv het pand te Antwerpen/Wilrijk gelegen aan de rand van de parking van Ikea) verhuurd aan filiaalbedrijven, investeringen met een aantrekkelijk aanvangsrendement en meerwaardepotentieel.
Er wordt verwacht dat deze investering pro rata temporis tot het einde van het lopende boekjaar op 31 maart 2004 het operationeel resultaat, dat in het afgelopen boekjaar 5.195.728,22 EUR bedroeg, kan verhogen met 700.000 EUR. Op jaarbasis zou de bijdrage tot de operationele winst 840.000 EUR kunnen bedragen. De transactie vormt een aanzienlijke bijdrage tot de objectieven van Retail Estates om voor het lopende boekjaar een operationeel resultaat te bereiken dat per aandeel op hetzelfde niveau ligt als vorig boekjaar d.w.z. 2,28 EUR per aandeel. De haalbaarheid van deze doelstelling is afhankelijk van de snelheid, waarmee de middelen die bij realisatie van de lopende kapitaalverhoging zullen kunnen worden aangewend voor nieuwe investeringen, en de marktomstandigheden voor investeringen in perifeer winkelvastgoed in het algemeen.

In het prospectus m.b.t. de lopende kapitaalverhoging werd reeds verwezen naar de besprekingen in functie van een investering van circa 12 mio EUR
(cfr. p. 10 Jaarverslag 2003 sub.2 Financiële vooruitzichten en p. 12 Verrichtingsnota).
Het is dan ook met genoegen dat de Raad van Bestuur van Retail Estates deze acquisitie aankondigt waarin een belangrijk gedeelte van de beoogde kapitaalverhoging van 25,89 mio EUR zal geïnvesteerd worden. Samen met de 4 mio EUR investeringen waarvoor reeds voor het eind van het vorige boekjaar overeenkomsten werden afgesloten, betekent dit dat voor 15,75 mio EUR aanwendingen van de middelen uit deze kapitaalverhoging gerealiseerd werden en dat een saldo van 10,14 mio EUR voor nieuwe investeringen of schuldreductie beschikbaar blijft. De lopende kapitaalverhoging zal Retail Estates de gelegenheid geven op gelijkaardige opportuniteiten in te spelen.

Over Retail Estates
Retail Estates is een vastgoedbevak gespecialiseerd in investeringen in winkelpanden met een bebouwde oppervlakte tussen 500 m² en 10.000 m², gelegen aan de rand van woonkernen of langs invalswegen naar stedelijke centra. Per 31 maart 2003 bestond de portefeuille uit 151 winkelpanden, met een totale winkelruimte van 139.003 m².

Algemene vergadering van aandeelhouders : vrijdag 6 juni 2003 Betaalbaarstelling dividend : vanaf vrijdag 27 juni 2003

Voor alle inlichtingen
Jan De Nys
Gedelegeerd Bestuurder
Retail Estates nv
Industrielaan 24 te 1740 Ternat Tel. 02/583 19 55 GSM 0475/27 84 12 www.retailestates.com

Bron: Euronext Brussels
Provider: Euronext Brussels