Gemeente Barneveld


Eerste praktijkles bromfietscursus op 4 juli

Vrijdag 4 juli om 11.15 uur woont wethouder Bakkenes de eerste praktijles van de bromfietscursus bij. Zon 6 mensen doen aan deze eerste les mee. Deze vindt plaats op een afgesloten terrein aan de Nijverheidsweg 50 in Harselaar-West. De bromfietscursus is een inititatief in de gemeenten Barneveld, Nijkerk, Ede en Wageningen die bedoeld is om de verkeersveiligheid onder bromfietsers te verbeteren. Het gaat om een gesubsidiëerde bromfietscursus voor jongeren van 16 jaar. De cursus bestaat uit een combinatie van theorie- en praktijklessen en richt zich vooral op verkeersinzicht en voertuigbeheersing. Met deze opzet hopen de gemeenten te bereiken dat het aantal ongevallen met bromfietsen vermindert.

Bromfietscursus is theorie èn praktijk
Jongeren die geen rijbewijs hebben en bromfiets willen rijden, zijn verplicht om een bromfiets-theoriecertificaat te halen bij het Centraal Bureau voor de Rijvaardigheid (CBR). Met het behalen van het certificaat weet de bromfietseigenaar in theorie wat de verkeersregels zijn. Maar praktische kennis, zoals het hebben van inzicht in het eigen verkeersgedrag en dat van anderen, heeft de bromfietseigenaar daarmee nog niet. De bromfietscursus besteedt daarom naast theorie plus het bijbehorend CBR-examen vooral aandacht aan het rijden met de bromfiets. Met praktijklessen ligt dan ook de nadruk op voertuigbeheersing en verkeerssituaties. De opleiding bestaat uit zes theorieavonden, en twee praktijklessen van ieder 4 uur.

Gemeenten subsidiëren
Wekelijks vinden veel ongevallen plaats met bromfietsen. Uit onderzoek is gebleken dat jongeren die een praktische bromfietsopleiding hebben gevolgd, 40% minder kans hebben om een ongeluk te krijgen. De gemeenten Barneveld, Nijkerk, Ede en Wageningen besteden veel aandacht aan het verbeteren van de verkeersveiligheid. Daarom vinden deze gemeenten een goede bromfietsopleiding belangrijk en leveren zij een financiële bijdrage van 140,-. De totale kosten bedragen 190. Voor de leerling resteert dan nog een eigen bijdrage van 50,-. Alle jongeren die de leeftijd van 16 jaar hebben bereikt of bereiken, krijgen persoonlijk een uitnodigingsbrief thuis van de gemeente waar ze wonen.

Rijscholen verzorgen de opleiding
Binnen de deelnemende gemeenten zijn van te voren de rijscholen benaderd om te inventariseren of zij belangstelling hebben de bromfietscursus te verzorgen. Een belangrijk aandachtspunt daarbij was dat de rijinstructeurs naast de vereiste bevoegdheden ook zouden waarborgen dat zij de cursus volgens nationale richtlijnen zouden geven. Dit om ervoor te zorgen dat de cursussen overal dezelfde opzet hebben. In gemeente Barneveld doen twee rijscholen aan het project mee. Rijschoolhouder De Waarde verzorgt de theorielessen, rijschoolhouder De Groot verzorgt de praktijklessen. Voorlichting. Barneveld, 3 juli 2003.