Ingezonden persbericht

Kassen zorgen voor de helft van het licht in Nederland

UTRECHT, 20030604 -- Uit cijfers van Platform Lichthinder blijkt dat het verlichten van tuinbouwkassen (zogenaamde assimilatieverlichting) de grootste hoeveelheid kunstmatig licht oplevert. Niet openbare verlichting, maar kaslicht is verreweg de grootste lichtproducent van Nederland. Meer dan de helft van de totale hoeveelheid kunstmatig licht dat naar de hemel wordt gezonden, komt van tuinbouwkassen.

In haar onderzoek "Licht in Nederland" berekende Platform Lichthinder wat het aandeel is van de verschillende lichtproducenten in de totale hoeveelheid uitgestoten licht. Uit de conclusies blijkt dat er voor assimilatiebelichting meer dan 4 keer zoveel licht geproduceerd wordt als voor de hele Nederlandse openbare verlichting en dat deze kasverlichting ruim de helft vormt van het vanuit Nederland omhooggaande licht.

In de Vijfde Nota Openbare Ruimte wordt voorgesteld om in 2010 ongeveer 10 nieuwe glastuinbouwgebieden te realiseren. Overheden zien deze nieuwe concentraties vaak als een kans voor hun streek. Echter, de lichtproductie zal hiermee nog verder toenemen, net als de overlast voor bewoners en natuur.

Omhoog gestraald licht zorgt ervoor dat Nederland in een waas van licht is gehuld en dat er veel minder sterren te zien zijn dan zonder deze kunstmatige verlichting. Tuinbouwers zijn (nog) niet verplicht hun kassen volledig af te schermen. Zolang hier geen regelgeving over is, zal de overlast voor omwonenden en de verstoring van het leefmilieu van dieren en planten blijven bestaan.

Het volledige onderzoek "Licht in Nederland" is te vinden op: www.platformlichthinder.nl/lichtinnederland.html

Meer informatie over kassen is te vinden op: www.platformlichthinder.nl/kasverlichting.html


---
Over Platform Lichthinder

Platform Lichthinder is in 2002 opgericht en heeft als doelstelling het vergroten van de bewustwording van duisternisbescherming en het realiseren van specifieke wetgeving rond lichthinder. Het platform is een stichting en is de officiële Nederlandse tak van de International Dark-Sky Association.

Duisternis is een oerkwaliteit, vergelijkbaar met waarden als rust en stilte. Nederland is één van de meest lichtvervuilde gebieden ter wereld en deze vervuiling groeit met meer dan 5% per jaar. Het Platform Lichthinder wil deze ontwikkeling ter discussie stellen en waar mogelijk tegengaan of in goede banen leiden.


---
Meer info

Internet: www.platformlichthinder.nl Email: info@platformlichthinder.nl Telefoon: Wim Schmidt, 030-2893262



Ingezonden persbericht