Redactie Elsevier


---

* PERSBERICHT *

---

Wie verdient wat in 2003?

Bestuurders en directeuren van middelgrote bedrijven leveren fors in. Topambtenaar, semi-ambtenaar en politicus stijgen op de ranglijst van salarissen

Door

Na alle commotie over graaien aan de top is de vraag: en wat verdient de rest van Nederland?

De gemiddelde werknemer ging er in 2002 in bruto jaarsalaris 3,25 procent op vooruit. Dat was in het jaar 2001 nog 4,5 procent. De recessie schudt de ranglijst van salarissen in Nederland stevig door elkaar. Bestuurders en directies van middelgrote bedrijven en organisaties tot 500 werknemers leverden tussen de 3,5 en 5 procent in aan salaris. Met uitschieters bij leden van raden van bestuur (9 procent) en directeuren in commerciële functies (8 procent).

Dat blijkt uit het overzicht 'Wie verdient wat' dat het weekblad Elsevier woensdag publiceert in samenwerking met Berenschot beloningadviseurs. Berenschot maakt jaarlijks op basis van zijn enquête onder bedrijven en organisaties voor Elsevier een overzicht van 257 veel voorkomende functies plus het bijbehorende bruto jaarsalaris. Een dwarsdoorsnede door werkend en verdienend Nederland, zowel van cao- als niet cao-gebonden salarissen, zowel in de markt als bij de overheid. Het meest verdient een voorzitter van de raad van bestuur in een middelgroot bedrijf (gemiddeld 245.000 tot maximaal 348.500 euro) en het minst de vakkenvuller (tot maximaal 18.500 euro).

Door de scherpe daling van de salarissen in de subtop van het bedrijfsleven, stijgen zowel ministers en kamerleden, topambtenaren en semi-ambtenaren als ziekenhuisdirecteuren op de ranglijst in vergelijking met vorig jaar. Leidinggevend overheidspersoneel wordt naar verhouding redelijk tot goed betaald.

De snelste stijgers op de ranglijst zijn te vinden onder interne organisatieadviseurs, human resources managers en hoofden personeelszaken: gemiddeld 10 procent salarisverhoging. In tijden van reorganisatie doen zij het lastige werk, en dat wordt goed beloond.

Een overzicht van alle 257 functies, plus ranglijsten van stijgers en dalers, staat deze week in Elsevier. Elsevier ligt donderdagochtend in de winkel.

Voor de pers: meer informatie over het onderzoek is beschikbaar bij Luc Steenhorst, managing director van Berenschot (030-291.6916) en voor de gehele publicatie in Elsevier bij Arthur van Leeuwen, redacteur (tel. 020 - 515.9939).


---

* Meer over Elsevier op http://www.else4.nl *

---
Redactie Elsevier

Postbus 152

1000 AD Amsterdam

Telefoon 020-515 9944

Fax 020-515 9900

E-mail (mailto:redactie.elsevier@ebi.nl) redactie.elsevier@reedbusiness.nl