Digitale Gemeente Houten

Vragen over overschot afvalheffing

woensdag 4 juni 2003 - Door: Ed Plekkenpol

Gerard Zandbergen van de eenmansfractie Zandbergen heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W van Houten over het ontstane overschot op de afvalstoffenheffing 2002.

Naar blijkt hebben de burgers van Houten over 2002 in totaal 403.000,-- teveel betaald aan deze heffing. Wettelijk is bepaald dat deze heffing wordt berekend naar kostendekkend tarief. Met het teveel betaalde bedrag maakt de gemeente Houten daarentegen 12% winst op de afvalverwerking.

Zandbergen wil onder andere antwoord op de vraag sinds wanneer het college op de hoogte is van het overschot op de afvalstoffenheffing. Ook pleit hij voor het op enigerlei wijze teruggeven van de teveel betaalde heffing aan de burgers.

Zandbergen waarschuwt ook voor de mogelijkheid dat een een burger die destijds bezwaar heeft aangetekend tegen de heffing, nu in beroep gaat. Een rechter kan, nu de kostenraming waarop de heffing is gebaseerd, niet juist blijkt te zijn, een onverbindendverklaring uitspreken. In dat geval is er geen geldige verordening meer om de burger de afvalstoffenheffing in rekening te brengen. Hiermee komt de gehele gemeentelijke opbrengst afvalstoffenheffing 2002, een bedrag van enkele miljoenen euros, in gevaar.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2003 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).