Provincie Limburg

Overheden doen eigen onderzoek naar ongeval DSM (131)

Reactie op onderzoeksrapport DSM naar ongeval Melaminefabriek

Drie overheidsorganisaties starten een gemeenschappelijk onderzoek naar het ongeval op 1 april bij de Melaminefabriek-2 van DSM waarbij drie werknemers zijn omgekomen. Dit gebeurt in afstemming met het Openbaar Ministerie dat momenteel onderzoekt of het ongeval een gevolg is geweest van overtreding van de wet. De drie organisaties, alle toezichthouders, zijn de gemeente Sittard-Geleen, de Provincie Limburg en de Arbeidsinspectie.

Kort na het ongeval zijn de betrokken overheden begonnen om de onderzoekskrachten te bundelen. Ze onderzoeken welke lering er uit het ongeval moet worden getrokken. Zo willen zij de vraag beantwoorden of aanpassingen aan installaties of in de organisatie nodig zijn. Ook wordt bekeken of de veiligheid binnen het bedrijf in bredere zin aan de wettelijke eisen voldoet. De uitkomsten van het onderzoek dat DSM zelf heeft uitgevoerd, zullen hierbij worden betrokken en objectief getoetst.

Verder gaan Provincie, gemeente en Arbeidsinspectie na hoe de hulpverlening meteen na het ongeval heeft gefunctioneerd. Tenslotte onderzoeken de drie hoe het beleid van de betrokken overheden als toezichthouder is geweest. Dit kan leiden tot aanbevelingen voor een betere invulling van deze rol.

Bij de uitvoering van het onderzoek wordt een methode gebruikt die een onafhankelijk, deskundig instituut zal beoordelen. Het bestuurlijk onderzoek is naar verwachting in het najaar klaar. Pas dan zullen de betrokken overheden op hun eigen terrein conclusies trekken en bekijken welke acties nodig zijn. Gedurende dit traject zullen de betrokken overheden zich onthouden van het uitspreken van een oordeel over de inhoud en strekking van de DSM-studie. Gedeputeerde Herman Vrehen (handhaving) spreekt zijn waardering uit voor het feit dat DSM twee maanden na het ongewoon voorval met de eigen onderzoeksrapportage naar buiten treedt.
4-6-2003 21:12