Ingezonden persbericht

Van Akties Tegen Kernwapens en het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog'

P E R S B E R I C H T

Den Bosch, 4 juni 2003

PERSBERICHT

Rechter verrast vredesactivisten met politieke uitspraken tijdens massaproces tegen kernwapens op Volkel

Den Bosch, 4 juni 2003 - Tijdens een ruim zes uur durende rechtszitting hebben vanochtend ruim dertig vredesactivisten de onrechtmatigheid van de Amerikaanse kernwapens op de Nederlandse luchtmachtbasis Volkel aangeklaagd.
Verrassend was dat de rechter, Mr. M. Povell, zich in grote lijnen aansloot bij de argumentatie van de gedaagde activisten. Hij kon de door hen gebruikte actiemethode evenwel niet goedkeuren, en veroordeelde alle gedagvaarden tot een boete van 20 euro. De Officier van Justitie had 35 euro per persoon geeist.

,,De politiek is niet altijd betrouwbaar''

Nadat alle vredesactivisten ongestoord hun persoonlijke motivatie hadden kenbaar gemaakt, kwam Mr. Povell zelf met enkele opmerkelijke uitspraken: ,,Kernwapens zijn welhaast ontoelaatbare wapens. Ook het Internationale Gerechtshof sluit dat niet uit. Hoe zit het met de opslag van kernwapens op Volkel? Wordt er met de kernwapens ook geoefend? En als er eens geen kernwapens zouden zijn? Dan zou niemand voor de keuze kunnen worden gesteld ze ooit te gebruiken, maar nu ze er wel zijn is een verkeerde keuze niet uit te sluiten''. En: ,,Ik ben het met u eens dat u tegen kernwapens protesteert, alleen de manier waarop u dat op 18 januari heeft gedaan kan ik niet goedkeuren''.
Opmerkelijk waren ook de volgende uitspraken van Mr. Povell: ,,De politiek is niet altijd betrouwbaar'', en: ,,De oorlog in Irak was niet in overeenstemming met de motieven die men daarvoor opgaf''.

Klokkenluiders

De dertig vredesactivisten die vanochtend voor de rechter stonden vormden de laatste groep van 104 burgerinspecteurs die op 18 januari 2003 werden gearresteerd, toen zij deelnamen aan een geweldloze burgerinspectie van vliegbasis Volkel. Doel van die actie was om van de Nederlandse overheid openheid te eisen over de illegale massavernietigingswapens die op Volkel zijn gestationeerd. Het gaat om elf atoombommen, die elk een explosieve kracht bezitten die veertien maal sterker is dan de bom op Hiroshima.
De burgerinspecteurs beschouwen zichzelf als klokkenluiders, die de morele plicht hebben misdaden tegen de menselijkheid aan de kaak te stellen. Ter verdere rechtvaardiging van hun actie verwezen ze naar de Neurenberg Principes en de strijdigheid van kernwapens met het Internationale Recht.
Een van de activisten verklaarde: ,,De verkeerde mensen staan hier vandaag terecht. U heeft de klokkenluiders gedagvaard, terwijl hier eigenlijk de Nederlandse regering zou moeten staan. Zij zijn de werkelijke wetsovertreders, niet wij''.

Indrukwekkende pleidooien

Het was woensdag een imposant proces. Zo'n beetje alle argumenten, feiten en bewijzen met betrekking tot de massavernietigingswapens op Volkel passeerden de revue: de immoraliteit, illegaliteit en de onrechtmatigheid van het bezit, het gebruik van- en het dreigen met kernwapens. Ook de rol van de Nederlandse regering, die Amerikaanse massavernietigingswapens op eigen grondgebied toelaat, en het feit dat daarover geen enkele openheid wordt gegeven, kwam uitgebreid aan bod. *)

Rechter leest voor uit kernwapen-scriptie

Rechter Povell bood alle gelegenheid voor het afleggen van - soms lange en indringende - persoonlijke en juridisch-inhoudelijke verklaringen. Hij gaf daarbij blijk van grote betrokkenheid bij het thema, hetgeen ook bij de motivatie van zijn vonnis tot uitdrukking kwam. Zo las hij bijvoorbeeld - op eigen initiatief ! - de uitvoerige conclusie voor uit een afstudeerscriptie van een van de gedagvaarden, Mark Akkerman, over de onrechtmatigheid van het besluit om kernwapens op Nederlands grondgebied te plaatsen.

De activisten, juridisch bijgestaan door Mr. Erik Hummels, hadden de rechter vooraf verzocht om vijf getuigen-deskundigen de gelegenheid te geven hun argumenten kracht bij te zetten. Ofschoon dit verzoek door de Officier van Justitie was afgewezen, besloot de rechter een van de deskundigen, Mr. M. (Meindert) Stelling, toch uitgebreid het woord te geven. Het oproepen van de overige deskundigen achtte hij overbodig 'gezien de grote mate van deskundigheid waarvan de vredesactivisten tijdens hun persoonlijke verklaringen al blijk hadden gegeven'.
Mr. Povell kwam de drukbezette publieke tribune enkele malen tegemoet, door op eigen initiatief bepaalde ingewikkelde juridische formuleringen en verwijzingen zeer adequaat in populair Nederlands te vertalen.

Ofschoon de vredesactivisten hadden gepleit voor vrijspraak, werd die wens niet ingewilligd. Het vonnis van de rechter was conform de uitspraak in de twee eerdere rechtszaken van groepen burger- inspecteurs die deelnamen aan de actie op 18 januari: 20 euro boete per persoon wegens het overtreden van artikel 461 van het Wetboek van Strafrecht (betreden van verboden terrein). Ook het expliciete verzoek van een van de vredesactivisten om oplegging van een boete die hoog genoeg zou zijn om in hoger beroep te kunnen gaan (haar voorstel: 51 euro) werd door de rechter niet gehonoreerd.


*) diverse persoonlijke verklaringen zijn inmiddels beschikbaar op http://vredessite.nl/kernwapens/2003/

Noten voor de pers:


* Woordvoerders namens de vredesactivisten zijn:

- Zr. Yose Hohne-Sparborth, 030-2316666 (Kerk en Vrede)
- Rob Boogert, 070-3890235 (Akties Tegen Kernwapens)
- Mark Akkerman, 030-2714376 en 06-10328106


* Over het juridisch verloop van de rechtszaak: Mr. Erik Hummels, 030-6932763


* Uitvoerige achtergrond-informatie over de actie op 18 januari 2003, en over kernwapens in Nederland, op de websites:

http://www.vredessite.nl/nieuweoorlog/2003/index.shtml#1801 http://www.omslag.nl/pers.htm
http://www.wereldcrisis.nl


* Televisiebeelden van de actie op 18 januari werden ondermeer uitgezonden door NOS-journaal, RTL-Nieuws en Omroep Brabant


* Uitgebreide filmopnamen van de actie zijn beschikbaar bij: Huib Schoonhoven, 06-53895128


-- Lees ZOZ - tijdschrift voor doen-denkers - vraag proefnummer! Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - omslag@omslag.nl Postbus 81 - 5600 AB Eindhoven - 040-2910295 - http://www.omslag.nl