START FOUNDATION

Persbericht

Gronings project dringt schooluitval fors terug.

Het is een even bekend als dramatisch gegeven. Ruim 30% van alle leerlingen in het VMBO en MBO haalt de eindstreep niet. Zonder diploma verlaten deze jongeren de school en betreden dan de arbeidsmarkt. Met een inmiddels weer sterk oplopende jeugdwerkloosheid zijn hun kansen op een baan zeer klein. Het Groningse Noorderpoort College en het AOC hebben samen met het VMBO van het Reitdiepcollege een doorbraak gevonden in dit hardnekkig probleem. Zij brachten de uitval terug van 30% naar 5%.

In 1999 zijn de beroepsopleidingen van het Noorderpoortcollege gestart met het Reitdiepproject. Het project wordt uitgevoerd in klas 3 van de theoretische leerweg van het VMBO. De bedoeling is om door een intensieve loopbaanoriëntatie- en begeleiding in het VMBO de uitval in het MBO, ten gevolge van een verkeerde beroepskeuze terug te dringen.

Uit evaluatie van het project, uitgevoerd door de Rijks Universiteit Groningen, is gebleken dat 95% van de leerlingen nog in de MBO-opleiding van hun keuze zit en dat ze een beter beeld hebben gekregen van beroepen door de verschillende onderdelen in het project. Hierdoor maken ze een gemotiveerdere keus voor een vervolgopleiding.

In 1999 is het project begonnen met tien leerlingen. Vier jaar later doen 250 leerlingen van vier VMBO scholen in de stad Groningen, één in Stadskanaal en één in Appingedam mee. Het project is zo succesvol dat het inmiddels standaard is opgenomen in de dagelijkse praktijk van de betrokken scholen..

Het Reitdiepproject werd mede mogelijk gemaakt door een substantiële bijdrage van Start Foundation. Dit landelijk opererend fonds zet zich in voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt.

Ter afsluiting van het project is op dinsdag 5 juni s-middags een feestelijke afsluiting op het Reitdiep gepland. De boottocht vertrekt vanaf 12.00 uur bij Café Hammingh in Garnwerd. Jacques Tichelaar, 2e kamerlid PvdA en tevens ambassadeur van het project, zal hoogst persoonlijk kennis komen nemen van deze opmerkelijke resultaten.


---

---