Provincie Zuid-Holland

Persbericht

04-06-2003
RijnGouweLijn levert regio miljoenen op

De komst van de RijnGouweLijn levert de regio 199 miljoen euro op in een periode van dertig jaar.
Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek naar de maatschappelijke kosten en baten wat het projectbureau RijnGouwelijn heeft laten uitvoeren.
De meerwaarde komt uit de kaartverkoop, reistijdwinst en economische impulsen.

Gedeputeerde Norder, voorzitter van de Stuurgroep: "We hebben een onderzoek laten uitvoeren naar de kosten en baten van de lijn. Hieruit blijkt dat de opbrengsten van de RijnGouweLijn Oost de kosten overstijgen. Met name het economisch voordeel wat te behalen valt is aanmerkelijk." Geld wat overigens niet beschikbaar komt voor de lijn maar economisch voordeel betekent voor de regio.

Een maatschappelijke kosten-batenanalyse uitgevoerd door Ecorys en ProRail laat zien dat naast de 199 miljoen euro meerwaarde voor de regio, de RijnGouweLijn nationaal nog eens een meerwaarde van 134 miljoen euro oplevert. Opbrengsten komen voort uit de voordelige exploitatiekosten van de lijn en het economisch voordeel van reistijdwinst. Daarnaast versterkt de RijnGouweLijn de werkgelegenheid en de woning- en kantorenmarkt. Dit levert gemeenten hogere OZB-inkomsten op en de regio bijna 700 banen. Ook op het gebied van veiligheid en milieu scoort de RijnGouweLijn goed. Door intensiever grondgebruik en het verminderen van het autoverkeer in de binnenstad neemt de leefbaarheid in de regio toe. Volgens de berekeningsmodellen van Ecorys is hiermee ongeveer 47 miljoen euro gemoeid.

De laatste berekeningen in de planstudie laten zien dat de kosten van de RijnGouweLijn Oost 233 miljoen euro bedragen. Voor tweederde hiervan wordt beroep gedaan op het rijk. De betrokken gemeenten en de provincie dragen zelf het resterende éénderde bij.

Alle besturen uit de regio, ongeacht hun politieke kleur, vinden dan ook dat de light-railverbinding er nu zo snel mogelijk moet komen. Ook het bedrijfsleven en veel maatschappelijke organisaties staan achter de RijnGouweLijn. Bestuurders van de gemeenten Gouda, Waddinxveen, Boskoop, Alphen aan den Rijn, Rijnwoude, Zoeterwoude, Leiden en Oegstgeest verzoeken het bestuur van de provincie Zuid-Holland de planstudie nu zo snel mogelijk naar de minister van Verkeer en Waterstaat te sturen. Na besluitvorming door de minister kan de ontwerpfase van de RijnGouweLijn dan in het najaar beginnen.