B EN W BERICHTEN 2003 - 20

Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 3 JUNI

Algemene Bestuurlijke Zaken

(03-06) Het College heeft kennis genomen van het verslag van de reis van wethouder Economische Infrastructuur aan Charleston, Miami en Aruba. Daar is bekeken hoe wordt omgegaan met veiligheid in havens en hoe aldaar een bijdrage wordt geleverd aan de positie van Rotterdam als cruisehaven. In Aruba is overleg gevoerd over samenwerking op het gebied van security.

(03-06) Het College heeft kennisgenomen van het verslag van de reis van wethouder Economische Infrastructuur aan Frankfurt. Doel van het bezoek was versterking van relaties met klanten in het achterland. De organisatie was in handen van de Rotterdam Port Promotion Council.

(03-06) Wethouder Van Sluis (economische infrastructuur) brengt van 18 tot 20 juni a.s. een bezoek aan Atlanta en Houston. Daar zal hij enkele grote chemische bedrijven bezoeken en zich oriënteren op grootschalige projecten in de vrijetijdseconomie.

(03-06) Het College heeft besloten om een bedrag van E 1000,- ter beschikking te stellen voor de aanschaf van het eerste sociale aandeel. Het initiatief tot het uitgeven van sociale aandelen is afkomstig van mevrouw A. de Goede. Zij houdt zich al een aantal jaren bezig met de ontwikkeling van privaatpublieke samenwerkingsverbanden in relatie tot diverse sociale problemen. Voorbeelden hiervan zijn de organisatie van de daklozendag en diverse theaterproducties met dak- en thuislozen. Het geld dat wordt verkregen uit de uitgifte van de sociale aandelen wordt aangewend om de leefbaarheid, de veiligheid, en het sociaal economische klimaat te verbeteren in het Mathenesserkwartier.

(03-06) Het college van B en W biedt op maandag 25 augustus het bestuur en de sponsors van het CHIO in de Burgerzaal van het Stadhuis een diner aan. Van 28 -31 augustus vindt in het Kralingse Bos het 55e CHIO Rotterdam plaats.

Stedelijke Ontwikkeling en Beheer

(03-06) Omdat er in Rotterdam nog maar weinig boerderijen resteren waarin de oorspronkelijke agrarische functie aanwezig is, heeft het College besloten de procedure te starten die kan leiden tot aanwijzing als gemeentelijk monument van de boerderij Terbregseweg 1. Tijdens deze procedure wordt onder meer een uitgebreide omschrijving van de boerderij opgesteld.

(03-06) Het college van B en W heeft de startnotitie Zuiderpark vastgesteld. Hiermee kan een aanvang gemaakt worden met het opstellen van het voorontwerpbestemmingsplan Zuiderpark. Het huidige bestemmingsplan ('Zuiderparkgordel') dateert uit 1952. De uitvoeringsplannen voor het opnieuw inrichten van het park zijn deels in strijd met dit plan en dus aanleiding om een nieuw bestemmingsplan voor het Zuiderpark te ontwikkelen. Ook wijzigingen die in de loop der jaren met vrijstellingsprocedures (artikel 19 WRO) zijn doorgevoerd, zullen in het nieuwe plan worden meegenomen. Het is de bedoeling het nieuwe bestemmingsplan voor het parkgedeelte flexibel in te richten (globale eindbestemming). Dit houdt onder andere verband met het feit dat de begrenzing van de grote waterpartijen nog niet vaststaat. Ook is rekening gehouden met de mogelijkheid dat het wegtracé van de Zuiderparkweg verschuift. Hetzelfde geldt voor het tracé van de centrale wandelpromenade.

(03-06) Het College heeft kennis genomen van de stand van zaken omtrent het Functieveranderingsfonds per 1 maart 2003. Het College heeft ingestemd met het voorstel om vanuit de vrije ruimte in het budget voor de ontwikkeling van gemeentelijke locaties een bedrag toe te laten kennen voor de ontwikkeling van Katendrecht-Pols. Dit i.v.m. het vervallen van een gelijk bedrag vanuit de middelen Stedelijke Visie. Tevens heeft het College ingestemd met het voorstel om de reservering binnen het budget van de subsidieverordening Functieveranderingslocaties 1999 ten behoeve van de betalingen aan het regionaal omslagfonds vrij te laten vallen. Hiermee is het volledige resterende bedrag beschikbaar voor de ontwikkeling van particuliere locaties. Bij de jaarafsluiting 2003 zal een evaluatie worden verzorgd over de werking van deze verordening in de periode vanaf 1999. Op dat moment zal een besluit worden genomen over de intrekking van de Verordening per 31-12-2004, dan wel verlenging van de werkingstermijn van de regeling. Verder zullen Rotterdamse functieveranderingsprojecten worden aangedragen voor de onderbouwing van de claim op BLS-gelden (Besluit Locatiegebonden Subsidies) van de Stadsregio richting Rijk.

(03-06) Het College heeft besloten een aantal maatregelen te nemen die er toe moeten leiden dat de mogelijkheden om jaarlijks te kunnen beginnen met de bouw van 3000 woningen een stuk groter worden. Naast diverse 'prikkels', waaronder bijvoorbeeld het aanstellen van een bouwcoördinator, zal onder meer aan 'marketing' worden gedaan. De inspanningen zullen worden gericht op het versterken van het imago van Rotterdam als woonstad en op publiciteit over de mogelijkheid dat grond voor woningbouw in eigendom kan worden verkregen. Waar mogelijk zullen procedures worden vereenvoudigd. Verder zal onderzoek worden gedaan naar de behoefte om kleiner en goedkoper te bouwen.

(03-06) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten een machtiging af te geven voor het binnentreden van een woning aan het Stichtseplein. Aan een eerdere aanzegging tot ontruiming is geen gehoor gegeven.

(03-06) Het College heeft besloten om de op het wijzigingsplan 'Waterstad, Schiedamsedijk' ingediende zienswijzen ongegrond te verklaren. Het wijzigingsplan betreft een namens Inntel ingediend bouwplan voor de uitbreiding van het aan de Leuvehaven gevestigde hotel. Het College volgt met dit besluit het advies van de zgn. 'Commissie ter advisering van het college inzake tegen bouwplannen in het centraal bestuurde gebied ingebrachte bedenkingen'. Deze commissie is van mening dat de bedenkingen, hoewel reëel - alles overziende - onvoldoende zwaarwegend zijn voor gegrondverklaring. Het College heeft dan ook het wijzigingsplan vastgesteld en besloten de zgn. 'Verklaring van geen bezwaar' bij Gedeputeerde Staten aan te vragen.

(03-06) Het College heeft besloten om het voorontwerp van de Koepelnota Welstand voor inspraak vrij te geven. Het voorontwerp zal van 16 juni tot en met 25 juli ter inzage worden gelegd bij alle deelgemeenten en bij het City Informatie Centrum. Op 25 juni zal een inspraakbijeenkomst worden gehouden. In de per 1 januari 2003 gewijzigde Woningwet is de verplichting opgenomen dat gemeenten het welstandstoezicht zodanig inrichten dat het transparant, toetsbaar en openbaar is. Bovendien moet het op democratische wijze tot stand zijn gekomen. Gemeenten dienen uiterlijk op 1 juli 2004 aan te geven welke criteria gelden en welke procedures worden gevolgd. Deze Koepelnota dient dat doel.

Sociale en Culturele Zaken

(03-06) Het Rotterdamse dansgezelschap Conny Janssen Danst ontvangt een bijdrage in de reiskosten van E 6500,- voor een optreden gedurende de Nederlandse economische promotiedagen op 25 en 26 juni in Strasbourg. Rotterdam is door de Nederlandse ambassade in Parijs gevraagd een culturele bijdrage te leveren aan de promotiedagen. Er is voor een Rotterdamse activiteit gekozen omdat Rotterdam een prominente rol speelt tijdens deze handelsmissie, waaraan zo'n 30 Rotterdamse bedrijven deelnemen.

(03-06) Wethouder Van der Tak (Sociale Integratie) ondertekent namens het college van burgemeester en wethouders een convenant Ouderenbeleid met het dagelijks bestuur van de deelgemeente Prins Alexander. In het convenant staan de afspraken rond de uitvoering en financiering van deelgemeentelijke projecten voor ouderenbeleid. Het betreft o.a. projecten voor huisbezoek, armoedebeleid, ondersteuning mantelzorg en preventie van valongelukken. Het convenant vloeit voort uit de nota Ouderenbeleid, die de gemeenteraad in het najaar van 2001 heeft vastgesteld.

Sociaal Economische Zaken

(03-06) Het College heeft besloten tot definitieve vaststelling van de inkoopovereenkomsten educatie voor de jaren 2000 en 2001. Het gaat hier om onderwijs voor laagopgeleide volwassenen, waaronder veel allochtonen. In opdracht van de gemeente hebben de Regionale Opleidingen Centra Zadkine en Albeda lessen gegeven in Nederlands als tweede taal, maatschappelijke oriëntatie en beroepsopleidingen. Er was in 2001 een bedrag van E 20 miljoen mee gemoeid; hiermee werden 15.320 deelnemers bereikt.

(03-06) Het college van B en W heeft in haar rol als Algemene Vergadering van Aandeelhouders het jaarverslag Holding AVR-bedrijven NV 2002 goedgekeurd. De dividenduitkering is conform afspraak bepaald op E 5,4 mln. De gemeente is voor 100% aandeelhouder van deze holding.

Personeel en Organisatie

(03-06) Het college van B en W heeft een verzoek tot vergoeding van immateriële schade afgewezen.

Financiën

(03-06) Het college van B en W heeft de jaarrekening 2002 van de Beurs Rotterdam NV vastgesteld. De gemeente is voor 50% eigenaar van de NV. De dividenduitkering aan de gemeente bedraagt E 0,55 mln.

Bestuursdienst Algemeen

(03-06) Het college van B en W heeft kennis genomen van een aanvullende regeling dienstvervoer.


---- --