Gemeente 's-Hertogenbosch

05-06-2003

Opnieuw waardering voor vrijwilligers

's-Hertogenbosch kan niet zonder vrijwilligers. Zij zijn het cement van de samenleving. Zij zorgen ervoor dat kinderen op zaterdag kunnen voetballen, dat Turkse en Marokkaanse jongeren huiswerkbegeleiding krijgen en dat demente bejaarden een keertje extra naar buiten kunnen in het park. Als blijk van waardering voor al die vrijwilligers, organiseert het gemeentebestuur ook komende jaren een vrijwilligersmanifestatie en reikt het de Prijs Actief Burgerschap uit.

Manifestaties 2003 en 2004: verwendag en jongerenmanifestatie Om de organisaties meer tijd te geven om hun vrijwilligers voor de manifestatie te benaderen, heeft het college nu al een besluit genomen over de opzet van de manifestaties 2003 en 2004. In december 2003 kunnen de vrijwilligers een nieuwe manifestatie ¿oude stijl¿ verwachten: een dag waarbij een groot aantal vrijwilligers in het zonnetje worden gezet. Ze worden getrakteerd op theater en muziek, maar kunnen ook aan allerlei activiteiten deelnemen. De ervaring leert dat een dergelijke opzet vooral oudere vrijwilligers trekt. Eén van de doelstellingen van het vrijwilligersbeleid is dat het vrijwilligerswerk aantrekkelijker wordt voor jongeren. Daarom kiest het college voor 2004 voor een manifestatie met het thema jongeren (in de leeftijd van 15 tot 24 jaar). Het programma is bestemd voor vrijwilligersorganisaties, die voor en met jongeren werken en wordt ook samen met hun en het onderwijs bepaald. Als aanloop tot de manifestatie wordt een stageprogramma ontwikkeld dat zich richt op de werving van jongere vrijwilligers.

Prijs Actief Burgerschap
Tijdens de manifestatie 2004 reikt wethouder Eigeman voor de derde maal de Prijs Actief Burgerschap uit. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een vrijwilligersorganisatie in de gemeente, die zich in dat jaar bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt. Met de uitreiking van de prijs drukt het gemeentebestuur haar waardering uit voor de inzet van alle vrijwilligers in onze gemeente. Een onafhankelijk comité bepaalt welke organisaties in aanmerking komen voor de prijs. Het comité doet een oproep aan alle inwoners van 's-Hertogenbosch om zoveel mogelijk organisaties voor te dragen. Dit jaar wordt de procedure voor het doen van een voordracht vereenvoudigd. Een brief schrijven is niet meer nodig, geïnteresseerden kunnen op een betrekkelijk gemakkelijke en snelle manier een vragenformulier invullen. Het formulier wordt ruim verspreid en aan alle vrijwilligersorganisaties verzonden, die ook een uitnodiging krijgen voor de manifestatie. De prijs 2002, een kunstwerk en 2.300,- is gewonnen door Stichting Speeltuin 't Kwekkeltje. De andere twee genomineerden, de Indische vrijwilligersgroep van Huize Grevelingen en Stichting Sociaal Restaurant, ontvingen elk 500,-. De organisaties mogen zelf weten wat ze met het geld gaan doen. 't Kwekkeltje bijvoorbeeld gebruikt het voor het inrichten van een klimklauterbos.

Evaluatie "Ontmoeting tussen werelden"
De vrijwilligersmanifestatie 2002 stond in het teken van het thema "Ontmoeting tussen werelden". Ruim 450 autochtone en allochtone vrijwilligers gingen bij acht verschillende organisaties op bezoek. De reacties van deelnemers waren lovend: zij vonden de nieuwe opzet "interessanter", "persoonlijker" en ze waren onder de indruk van het werk van de organisaties. Omdat vooral de belangstelling voor de Turkse moskee en de Turkse jongerenvereniging erg groot was, vonden deze excursies voor op zaterdag 24 en 31 mei jongstleden nogmaals plaats. In totaal namen hieraan 101 personen deel.