Ingezonden persbericht

Persbericht Terschelling

Reddingboot KNRM redt twee mensen van verdrinkingsdood

Op woensdagavond 4 juni omstreeks 19.45 uur meldde de bemanning van de veerboot Oost-Vlieland van Rederij Doeksen dat zij nog net de top van een mast van een zinkend jacht gesignaleerd hadden ter hoogte van de Blauwe Slenk 2A. Dit is het vaargebied tussen Terschelling en Harlingen. Zes reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) waren ten tijde van deze melding voor een oefening op zee en waren dan ook snel ter plaatse. De reddingboot 'Frans Hogewind' van KNRM-station Terschelling- Paal 8, redde twee mensen uit het koude water.

De Terschellinger reddingboten Arie Visser, Frans Hogewind, Poon en de Graaf van Bylandt van KNRM-station Vlieland en de reddingboten Wiecher-en Jap Visser-Politiek en Abt van station Harlingen reageerden direct op de melding van de Oost-Vlieland. Tevens voeren schepen van bergingsbedrijf Rederij Noordgat van Terschelling naar de genoemde positie.

Nog voordat de vier reddingboten zoekslagen wilden gaan maken naar de opvarenden trof de reddingboot Frans Hogewind van KNRM-station Terschelling - Paal 8 twee drenkelingen aan en haalde deze vervolgens op een deskundige wijze uit het koude water. Eénmaal aan boord van de reddingboot bleek dat het tweetal de enige opvarenden van het inmiddels gezonken jacht waren.

De twee opvarenden waren plotseling door het zeer slechte weer overvallen waarna hun zes meter lange schoutje (platbodem) genaamd 'Lytske' door zware windstoten omsloeg en zonk. Uit het verhaal van de drenkelingen bleek dat zij al een uur in het water hadden gelegen. De twee waren daardoor enigszins onderkoeld. Om 20.05 uur zijn de twee opvarenden overgegeven aan de reddingboot Arie Visser van West Terschelling. Deze 19-meter lange reddingboot heeft meer faciliteiten aan boord voor opvang van onderkoelde drenkelingen. De Arie Visser heeft de twee drenkelingen met spoed naar de haven van Harlingen gevaren. Daar stonden twee ambulances gereed om het tweetal naar het ziekenhuis te brengen voor nader onderzoek.

Deze twee mensen zijn de eerste geredden van de reddingboot Frans Hogewind sinds de indienststelling dit jaar.

Als de bemanning van de veerboot Oost-Vlieland niet zo oplettend was geweest, waren deze mensen zeker verdronken. De twee opvarenden waren door plotseling

Einde persbericht (opgemaakt om 08.30 uur, donderdag, 5 juni)