Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Bethesda in Hoogeveen

Kamerstuk, 04-06-2003

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=19778

Slechte financiële situatie van het ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen

De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

DBO-K-U-2385882

4 juni 2003

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Arib (PvdA) over de slechte financiële situatie van het ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen (2020312370).

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst

Slechte financiële situatie van het ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen Kamerstuk, 4-6-2003

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Arib over de slechte financiële situatie van het ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen (2020312370)

1
Hebt u kennisgenomen van het artikel over de slechte financiële situatie van het ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen? 1)
1
Ja

2
Klopt het dat als gevolg van financiële schulden het ziekenhuis 25 banen in de zorg zal schrappen? Klopt het dat het ziekenhuis verder gaat onderzoeken of "meer handen aan het bed" kunnen worden verminderd? Zo ja, wat betekent het ontslaan van personeel voor de zorg van patiënten in de regio?

2
Op basis van een efficiency-onderzoek heeft het ziekenhuis besloten 25 ondersteunende functies op te heffen. Het ziekenhuis heeft aangekondigd ook een efficiency-onderzoek onder de andere functies binnen het ziekenhuis uit te voeren. De uitkomsten van dat onderzoek en de besluitvorming daarover moeten worden afgewacht alvorens te kunnen bepalen welke effecten dat heeft.

3
Vindt u het acceptabel dat in tijden van lange wachtlijsten en tekort aan personeel mensen als gevolg van financiële problemen in ziekenhuizen worden ontslagen? Zo neen, welke mogelijkheden ziet u hier iets aan te doen?

3
Tegen het doorlichten van de bedrijfsvoering en het verhogen van de efficiency heb ik geen bezwaar. De interne bedrijfsvoering van een individueel ziekenhuis is de verantwoordelijkheid van de Raad van Bestuur van het desbetreffende ziekenhuis.

4
Klopt het dat het Bethesda ziekenhuis niet het enige ziekenhuis is dat verlies lijdt? Klopt het dat ook in Alkmaar, Den Helder en Zwolle de ziekenhuizen met een soortgelijk financiële probleem te maken hebben? Kunt u een overzicht geven van het aantal ziekenhuizen dat zich bij het CTG heeft gemeld met financiële problemen?

4
Het Bethesda ziekenhuis heeft zich samen met de verzekeraar gemeld bij het CTG. Het CTG maakt momenteel een analyse van de problematiek. Ook andere ziekenhuizen hebben aangegeven dat zij moeite hebben om inkomsten en uitgaven met elkaar in evenwicht te houden. Van de in de vraag genoemde casussen heeft, behalve het Bethesda-ziekenhuis, ook het ziekenhuis Zwolle zich formeel bij het CTG gemeld. Daarnaast hebben zich het ziekenhuis Leyenburg uit Den Haag, het ziekenhuis de Gelderse Vallei uit Ede en het Maaslandziekenhuis uit Boxmeer recent bij het CTG gemeld.

5
Herinnert u zich het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg over het aantal ziekenhuizen die in ernstige financiële problemen terecht zijn gekomen? 2) 2

5
Ja.

6
Wat is de stand van zaken met betrekking tot het tweede onderzoek naar de financiële problemen bij ziekenhuizen? Bent u bereid de Kamer vóór 5 juni 2003 hierover te informeren en uw standpunt hierop te formuleren?

6
De Inspectie heeft mij gemeld dat het betreffende onderzoek niet voor 1 oktober te verwachten valt.

1) Trouw, 30 mei jl.
2) Onderzoek Inspectie voor de Gezondheidszorg, oktober 2002