Grafinet


Persbericht 24 april 2003

Gezamenlijke EFTA - Kenniscentrum GOC Flexo-Studiedagen

Innovaties op het gebied van het drukproces, materialen en de randapparatuur hebben de kwalitatieve mogelijkheden van flexo als druktechniek voor een veelheid van substraten sterk verbeterd. Om dit potentieel te benutten zijn goed geschoolde medewerkers van essentieel belang. Opleiden, omscholen of bijscholen van flexodrukkers is een noodzakelijke voorwaarde om efficiënt en kostenbewust te kunnen produceren.

Om in de behoefte aan meer, goede en samenhangende opleidingen te voorzien heeft een structurele verandering plaats gevonden in het scholingstraject van de vereniging voor flexodruk EFTA Benelux. Na enkele jaren dit traject geheel in eigen beheer te hebben uitgevoerd is onlangs een samenwerkingsverband aangegaan met Kenniscentrum GOC, het professionele opleidingsinstituut voor de grafische sector.

In het kader van deze hernieuwde samenwerking vond op 27 maart jl. in Veenendaal de eerste gezamenlijke EFTA - Kenniscentrum GOC Studiedag plaats. Thema van de studiedag was` Rasterwalsen, rakels en reiniging'. Met 26 deelnemers afkomstig van 16 ledenbedrijven mocht deze studiedag (waaraan behalve het Kenniscentrum GOC ook de EFTA-ledenbedrijven Caslon Graphics en Daetwyler hun medewerking verleenden) zich verheugen in een grote belangstelling.

De reacties op deze eerste EFTA/Kenniscentrum GOC coproductie waren unaniem positief. Uit de evaluatie achteraf kwam onder meer naar voren dat de nieuwe aanpak door deelnemers als` buitengewoon verfrissend en verhelderend' was ervaren. Als bijzonder waardevol werd daarbij aangemerkt het gebruik van de in Veenendaal geïnstalleerde Flex-Sys flexodruk simulator. Flex-Sys biedt de mogelijkheid om de onderwerpen beter te laten aansluiten op de praktijk door middel van het visualiseren van drukvariabelen en problemen.

Tijdens de Studiedag stond de vertaalslag van theorie naar praktijk. De FlexSys flexsimulator vormt daarbij een onmisbaar hulpmiddel

De Studiedag was de eerste in een reeks van acht. Door de Commissie Opleidingen EFTA/Kenniscentrum GOC zijn alvast de volgende data voor 2003 vastgesteld: 5 juni, 25 september en 27 november. De eerstvolgende Studiedag zal in het teken staan van het thema `Meten is weten'. Zaken die op deze dag aan de orde zullen komen zijn kleur en kleurenleer, densitometrie en fotospectraalmeting, alsmede het meten van proefdrukken, waarbij opnieuw de simulator een belangrijke rol zal spelen.

Kenniscentrum GOC instructeur Karel van Pinxten spreekt zijn gehoor toe voorafgaand aan de certificaatuitreiking.

Inlichtingen: EFTA Benelux (tel. 070 - 312 39 18, www.efta.nl), Kenniscentrum GOC (tel. 0318 - 53 91 11, www.goc.nl)
---