Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

Een verkenning van kennis-intensieve taken

donderdag 5 juni 10.00 uur

Promotie Sociaal-wetenschappelijke informatica Het vakgebied knowledge engineering houdt zich bezig met het ontwerpen, bouwen en onderhouden van systemen die op de een of andere manier gebruikmaken van grote hoeveelheden kennis, bijvoorbeeld systemen die medische diagnoses kunnen uitvoeren. De verschillende kennis-intensieve problemen die in de loop der jaren zijn bestudeerd kunnen worden ingedeeld in een aantal verschillende probleemtypen: zogenoemde taken. Zo is het stellen van een medische diagnose een voorbeeld van een probleem dat valt onder een diagnostische taak. Het vinden van een mankement in een niet-werkende PC is dat ook. Naast diagnose worden onder andere ook planning, classificatie, ontwerp en toewijzing als verschillende taken gezien. Het onderverdelen van problemen in taken heeft grote voordelen voor het ontwerpen, bouwen en onderhouden van kennissystemen. Machiel Jansen beschrijft hoe bestaande formalismen kunnen worden gebruikt in de beschrijving, karakterisering en analyse van kennis-intensieve problemen. Hij richt zich hierbij op logische en formele methoden binnen de knowledge engineering.

M.G. Jansen: Formal explorations of knowledge intensive tasks. Promotor is prof. dr. B.J. Wielinga.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Op donderdag 29 mei (Hemelvaartsdag) en vrijdag 30 mei is de UvA gesloten.

Voor vragen over promoties, oraties en congressen Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl.

UvA Persvoorlichting
Postbus 19268
1000 GG Amsterdam
Bezoek: Spui 25-27
Tel: 020-525 2695
Fax: 020-525 4963