Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

Infectieziekten veroorzaken internationale verschillen in de gezondheid
donderdag 5 juni 14.30 uur

Oratie Geneeskunde
Prof. dr. M.W. Borgdorff, hoogleraar Internationale gezondheidszorg, in het bijzonder tuberculose: Volksziekten in verre landen.

Hoe oud je wordt hangt af van waar je woont: in Europa en Amerika is de levensverwachting meer dan 70 jaar en in Afrika slechts 50 jaar. Dit is grotendeels het gevolg van verschillen in sterfte aan infectieziekten. Bij kinderen gaat het vooral om longontsteking, diarree en malaria, bij volwassenen om aids en tuberculose. Deze infectieziekten hangen nauw samen met armoede en zijn - behalve malaria - niet te wijten aan het tropisch klimaat.

De discipline Internationale gezondheidszorg houdt zich bezig met internationale gezondheidsverschillen en hun determinanten. Zij beoogt een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling en evaluatie van gezondheidsinterventies in landen met lage inkomens. Met tuberculose als voorbeeld bespreekt Martien Borgdorff in zijn oratie een aantal aspecten van Internationale gezondheidszorg: de samenhang tussen ziekte en armoede, het door immigratie zichtbaar worden van internationale verschillen in de gezondheid binnen Nederland, de bijdrage die gezondheidszorg in ontwikkelingslanden kan leveren aan vermindering van de ziektelast en de bijdrage die onderzoek kan leveren aan de ontwikkeling en evaluatie van gezondheidsinterventies.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Op donderdag 29 mei (Hemelvaartsdag) en vrijdag 30 mei is de UvA gesloten.

Voor vragen over promoties, oraties en congressen Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl.

UvA Persvoorlichting
Postbus 19268
1000 GG Amsterdam
Bezoek: Spui 25-27
Tel: 020-525 2695
Fax: 020-525 4963