Gemeente Weert

27/05/2003

Gratis mee te maken vanaf donderdag 5 juni a.s. Reeks openlucht-concerten op Nieuwe Markt

Op de Nieuwe Markt in Weert vindt gedurende enkele achtereenvolgende koopavonden op donderdag een serie zomeravondconcerten plaats van een aantal Weerter muziekgezelschappen en schutterijen. De concerten die voor iedereen gratis zijn mee te maken worden gehouden in de openlucht. De optredens beginnen steeds om 19.30 uur en eindigen om ca. 21.00 uur.

De locatie voor de concerten is de Nieuwe Markt, midden in de stad. Sinds dit plein grondig is opgeknapt is het tevens in gebruik als terrein voor evenementen in de binnenstad. De plek leent zich uitstekend voor kleinschalige gebeurtenissen van dit soort. Het initiatief voor de reeks zomeravondconcerten komt uit de kringen van het bestuur van Fanfare St. Willibrordus uit Stramproy. De gemeente ondersteunt het initiatief vanwege het culturele karakter van de optredens. Bovendien kan op deze manier de Nieuwe Markt als binnenstad-evenemententerrein worden geprofileerd, vindt het gemeentebestuur.

Donderdag 5 juni a.s.
Het spits van de reeks concerten wordt donderdag 5 juni a.s. afgebeten door de drumband van schutterij St. Sebastianus Laar. Deze drumband treedt op in het eerste gedeelte van de avond.
Als tweede verzorgt die avond Harmonie St. Joseph Weert-Zuid een optreden.

Drumband-jachthoornkorps schutterij St. Sebastianus Laar De drumband-jachthoornkorps van schutterij St.Sebastianus Laar werd in het begin van de jaren vijftig. Vooral in de beginjaren kende het muziekkorps een groot aantal leden, mede doordat er voor de jeugd nog weinig andere vormen van vrije tijdsbesteding waren. Met de opkomst van andere verenigingen, o.a. ruiterclub, tennisverenigingen, voetbalclubs, werd het animo voor het muziekkorps minder. En jammer genoeg, maar noodgedwongen, moest wegens te weinig leden in het begin van de jaren zeventig het jachthoornkorps verdwijnen. Jarenlang heeft een kleine, maar fanatieke drumband de schutterij overal naar toe begeleid. En ook zelfstandig werden activiteiten ontplooid. Regelmatig werd deelgenomen aan de Bondsschuttersfeesten van de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen, met praktisch altijd een eerste prijs.
Maar in de jaren '80 werd op initiatief van o.a. instructeur Jo Wolter het jachthoornkorps nieuw leven ingeblazen, mede door de toeloop van jeugdleden. Sinds die tijd gaat het alleen maar crescendo. Door een gezond mengsel van jeugd- en oudere leden heeft men momenteel een enthousiaste groep muzikanten. Nadat, tijdens een eerste deelname in de nieuwe samenstelling op een Bondsconcours van de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen een 1e prijs werd behaald en de instructie van Lins van Deursen door Henk Klaessens werd overgenomen, was het korps klaar voor de sprong. In 1992 behaalde het korps in Venray een eerste prijs in de 3e divisie. Dat gaf recht op deelname aan het Limburgs Kampioenschap. In november 1992 werd dit unieke feit voor de vereniging behaald in Heel: Limburgs Kampioen!
In 1995 werd dit succes herhaald, nu in de 2^e divisie. Verder werd in Nederweert het Nederlands Kampioenschap behaald van de FKM en in Amsterdam het landskampioenschap van de SMN (Samenwerkende Muziekbonden Nederland). In 1999 werd in de 1^e divisie een eerste prijs behaald, met promotie naar de ere-divisie. En in 2002 werd opnieuw een eerste prijs behaald, nu in de ere-divisie. Het korps bestaat momenteel uit 58 leden, waarvan 25 leerlingen. Het gezelschap staat onder leiding van instructeur Henk Klaessens en tamboer-maître Henk Sijben.

Harmonie St. Joseph Weert-Zuid
Kort na de bevrijdingsfeesten in mei 1945 nam een aantal enthousiaste inwoners van Moesel het initiatief voor de oprichting van een harmonie aan de zuidkant van spoorlijn in Weert. Het enthousiasme was er, maar aan instrumenten was moeilijk te komen. Daarom oefende een aantal jeugdige leden op een plankje met een potlood maar alvast de maten. De leden van de nieuwe Parochiële Harmonie St. Joseph Moesel-Keent waren er trots op dat al in augustus 1946 een groot openingsfestival kon worden gehouden en in 1949 werd voor het eerst deelgenomen aan een concours.
Al in 1970 deed de harmonie voor het eerst mee aan een bondsconcours in de afdeling Uitmuntendheid.
Door inventiviteit en doorzettingsvermogen kon het muziekkorps groeien en bloeien. Omdat er ook leden uit de nieuwe wijk Graswinkel bij kwamen, groeide de harmonie sterk. De naam van de vereniging werd veranderd in Harmonie St. Joseph Weert-Zuid om zo de verbondenheid met de drie wijken aan de zuidkant van de spoorlijn in de naam tot uiting te brengen.
In 1963 kwam een drumband de harmonie versterken die vervolgens in 1974 werd samengevoegd met de drumband van de scoutinggroep Don Bosco. In 1998 werd de drumband omgevormd tot een slagwerkgroep waarin een breed scala aan instrumenten bespeeld worden.
Het concours in 1997 was voor de harmonie een groot succes: Limburgs kampioen in de afdeling Uitmuntendheid (en later 2e bij de Nationale Kampioenschappen) en promotie naar de Ere-Afdeling was het prachtige resultaat.
De groei en bloei van de vereniging kon vooral ook door blijven gaan omdat veel jeugdige leden bij de vereniging kwamen die vervolgens door de Muziekschool werden opgeleid tot goede muzikanten. De Harmonie St. Joseph Weert-Zuid telt momenteel zo'n 140 leden waarvan er ongeveer 65 spelen in het harmonie-orkest; circa 35 in het jeugdorkest en circa 20 in de slagwerkgroep. Het bestuur wordt verder bijgestaan door de beschermvrouwe en het Erecomité. De vele verenigingsactiviteiten worden bovendien door het Dames-comité ondersteund.
Tijdens het optreden op 5 juni a.s. wordt door Harmonie St. Joseph Weert-Zuid vanaf ongeveer 20.00 uur een muzikale wereldreis gemaakt met o.a. de Lynwood Mars, een Chinese Folk Suite, Jungle Fantasy, de Punjaub Mars en A String of Pearls.
Dit zeer muzikale programma is zeker de moeite waard om tijdens de koopavond even 'bij stil te staan'.