Ingezonden persbericht

Eenmalige Demonstratie Ikebana in het Noordbrabants Museum Op donderdag 5 juni 2003, aanvang 14.00 uur

In het kader van de grote zomertentoonstelling Japanse Penseelstreken vindt in het Noordbrabants Museum op donderdag 5 juni a.s. om 14.00 uur een eenmalige Ikebana demonstratie plaats. Ikebana is het Japanse woord voor bloemschikken en betekent ook levende bloemen.

Ikebana
Er is een fundamenteel verschil tussen Westerse en Japanse bloemsierkunst. De Westerling legt zich erop toe om ruimten te vullen, de Japanner tracht juist ruimte te scheppen. Let de Westerling vooral op hoeveelheid en kleur van de bloemen, bij de Japanner overheerst de lijn van het arrangement terwijl de bloem vaak alleen als kleuraccent dient. Met een paar simpele takken en een enkele bloem maakt men al een eigen creatie. Het scheppend bezig zijn, is een van de belangrijkste facetten van Ikebana. De vrijheid van keuze van materialen uit de natuur, gecombineerd met bloemen, maakt Ikebana Sogetsu iedere keer opnieuw tot een uitdaging. In een Ikebana arrangement zien we lijn, vorm, vlak en kleur, waarbij de kunst van het weglaten als een essentieel onderdeel geldt. Het is een vorm van kunst met onbeperkte mogelijkheden.

Demonstratie
Op donderdag 5 juni geeft mevrouw Anke Ma, directeur van de Sogetsu School Nederland, een eenmalige demonstratie van de belangrijkste technieken van Ikebana. De deelnamekosten bedragen ¤ 8,50 per persoon inclusief entree tot de exposities Japanse Penseelstreken en In de Ban van Japan en een consumptie. Mensen kunnen zich aanmelden via het secretariaat, 073- 6877 877 of per fax 073- 6877 899 of per email info@noordbrabantsmuseum.nl

Workshop
Op dinsdag 8 juli en donderdag 21 augustus vinden om 14.00 uur ook twee bijzondere workshops plaats waarbij mensen zelf de beginselen van Ikebana kunnen toepassen. Bij deze twee workshops is plaats voor maximaal 25 personen. De kosten bedragen ¤ 25,00 per persoon inclusief materialen, entree tot de expositie Japanse Penseelstreken en In de Ban van Japan en een consumptie. Meer informatie kunt u vinden op de website www.noordbrabantsmuseum.nl Men kan ook contact opnemen met Marieke Geurtsen, tel. 073- 6877 877.

Uitdaging
Men wordt zich door Ikebana ook meer bewust van de natuur en geïnspireerd tot het maken van schikkingen. Als men buiten is, is men steeds op zoek naar materiaal. Het vraagt veel aandacht om een tak in de gewenste vorm te buigen of te snoeien. Ikebana is daardoor een goede oefening in geduld en zelfdiscipline. Al schikkend komt men tot rust in het drukke dagelijks bestaan. Ikebana is een boeiende mogelijkheid tot zelfexpressie. Ikebana is een driedimensionale expressie samengesteld door plantaardige materialen in een schaal of in een vaas.

Sogetsu school
In 1927 richtte Teshigahara Sofu de 'Sogetsu school' op. Teshigahara Sofu was één van de leiders die ervoor gezorgd heeft dat het traditionele Ikebana hervormd werd tot een kunstvorm: iedereen kan op elk ogenblik en op elke plaats Ikebana doen met om het even wat voor materiaal er voor handen is. Iemand die Ikebana beoefent moet creatief omspringen met het beschikbare materiaal. Er zijn Sogetsu scholen niet alleen in Japan maar over de hele wereld.

Japanse penseelstreken en In de ban van Japan.
Te zien van 10 mei t/m 31 augustus 2003.
Voor meer informatie http://www.noordbrabantsmuseum.nl

Dit bericht werd u toegezonden door:
Ingrid van Berlo
Afdeling communicatie
Noordbrabants Museum
Postbus 1004, 5200 BA 's-Hertogenbosch
tel. 073- 68 77 808.