Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

KIT Koninklijk Instituut voor de Tropen

MINISTER VAN ARDENNE REIKT SAMSAM-TROFEE UIT AAN BASISSCHOLIEREN VOOR KENNIS

INTERNATIONALE SAMENWERKING

Feestelijke zeiltocht afsluiting kenniswedstrijd wereldtijdschrift voor kinderen

Amsterdam, maandag 2 juni 2003

Op donderdag 5 juni aanstaande ontvangt groep 8b van basisschool St. Lucia in Mierlo uit handen van minister Agnes van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking de eerste samsam-trofee. De leerlingen eindigden dit schooljaar als eerste in de nieuwe kenniswedstrijd over internationale samenwerking van samsam, wereldtijdschrift voor kinderen tussen de 9 en 13. De Zebraschool in IJmuiden en de Odaschool in Weert eindigden op de tweede en derde plaats. De afsluiting van de samsam-wedstrijd staat in het teken van wereldwaterjaar 2003. De prijswinnaars maken op 5 juni een feestelijke zeiltocht van Marken naar Hoorn aan boord van galjoenklipper Dutch Princess. Minister Van Ardenne reikt voor vertrek de prijzen uit en wenst de winnaars goede vaart. Datum: donderdag 5 juni 2003; locatie: haven van Marken; aanvang: 10.00u.

Het wereldtijdschrift samsam sinds 1979 uitgegeven door het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam - laat kinderen op een speelse en leerzame manier kennis maken met ontwikkelingssamenwerking en armoedebestrijding, internationale samenwerking en culturele verscheidenheid. Het blad verschijnt 7 keer per schooljaar. Ieder nummer heeft een eigen thema, vaak gekoppeld aan een land. In het schooljaar 2002-2003 ging samsam onder andere over: Leven in de grote stad (Brazilik), Ziek zijn in Afrika (Tanzania), Na de oorlog (Afghanistan) en Water en armoedebestrijding (Bolivia). Voor elke aflevering is er een speciale docentenhandleiding. De scholieren kunnen zich verder verdiepen op een uitgebreide interactieve website (www.samsam.net ). Samsam bereikt 85 procent van alle leerlingen in de bovenbouw van het Nederlandse basisonderwijs. Dat zijn 450.000 kinderen plus hun leerkrachten. Het blad wordt ook door 45.000 leerlingen in Suriname gelezen. Samsam wordt gemaakt in opdracht van het ministerie van Buitenlandse
Zaken/Ontwikkelingssamenwerking.

Kenniswedstrijd en webexpeditie

Om het gebruik van het tijdschrift in de klas verder te stimuleren en om het belang van internationale samenwerking vandaag de dag te benadrukken startte samsam in het schooljaar 2002-2003 een speciale kenniswedstrijd. Klassen konden hiervoor het hele jaar bij elk nummer puzzels oplossen en opdrachten uitvoeren. Uit de vele inzendingen kwam groep 8b van de RK Basisschool St. Lucia in Mierlo als beste uit de bus. De klas ontvangt op 5 juni uit handen van Minister Van Ardenne een wisselbeker, een oorkonde en een digitale camera voor de school. Groep 7 van de Zebraschool in IJmuiden en groep 7 van de Odaschool in Weert eindigden respectievelijk als tweede en derde. Ook zij worden door de Minister met een oorkonde in het zonnetje gezet.

Op 5 juni wordt ook de winnaar van de samsam-webexpeditie 2003 gelauwerd. Dit jaar ging de virtuele wereldreis van Suriname naar Indonesik. De expeditie werd gewonnen door groep 7/8 van De Spinmolen in Volendam. Op weg naar Hoorn legt de Dutch Princess aan in Volendam voor de overhandiging van een oorkonde en een digitale camera aan deze school.

De afsluiting van de samsam-wedstrijd staat in het teken van wereldwaterjaar 2003. De laatste samsam van dit schooljaar is een speciaal nummer over water en armoedebestrijding. Reportages uit Bolivia (regio Oruro) maken duidelijk welke rol water speelt bij gezondheid, ontwikkeling en cultuur. Een miljard wereldburgers moet het stellen zonder goed drinkwater. De helft van de wereldbevolking beschikt niet over goede sanitatie. Op de galjoenklipper vaart de Boliviaanse muziek- en theatergroep Los Choclos uit Oruro mee. In Volendam en Hoorn waar de Dutch Princess aanlegt geven zij korte voorstellingen. Aan boord wordt ook de video Water in Beeld getoond. Deze werd gemaakt door kinderen in Oruro in het kader van een scholenuitwisselingsproject.

Programma

10.00u. Uitreiking samsam-trofee en andere prijzen door Agnes van Ardenne
Plaats: haven van Marken, galjoenklipper Dutch
Princess
10.30u. Vertrek minister; kinderen en leraren zeilen mee naar Volendam
11.15u. Aankomst aan de Dijk in de haven van Volendam: - Uitreiking hoofdprijs samsam-webexpeditie 2003 aan groep 7/8 van De Spinmolen
- Theatervoorstelling door Los Choclos bij de kade 12.00u. Vertrek naar Hoorn:
Aan dek theater en muziek door Los Choclos
13.30u Aankomst in Hoorn:
- Korte wandeling door Hoorn
- Theatervoorstelling door Los Choclos
16.00u Terugtocht Hoorn-Marken
- vertoning film Water in Beeld.
18.00u: Aankomst Marken. Einde programma



Ingezonden persbericht