Gemeente Ede

presentatie op 5 juni
Raadsleden maken kennis met nieuwe aanpak gemeentearchief

Professionalisering, digitalisering en regionalisering zijn de sleutelwoorden die de vernieuwde aanpak van het gemeentearchief karakteriseren. Op 5 juni 2003 zal wethouder Jonker de raadsleden kennis laten maken met deze nieuwe en ambitieuze aanpak en tevens een kleine expositie openen van nieuwe aanwinsten en oud bezit.

Professionalisering
Professionalisering komt met name tot uiting in de verbetering van de dienstverlening. De internetsite van het gemeentearchief zal daar een belangrijke rol bij spelen, maar ook in de studiezaal zal de dienstverlening verbeteren.

Digitalisering
Het archief zal zijn collectie in toenemende mate digitaal ontsluiten. Wethouder Jonker zal op 5 juni de digitale fotocollectie van de gemeente Ede officieel in gebruik nemen. Op de gemeentelijke website www.ede.nl zijn bijna 5000 foto's uit de geschiedenis van de gemeente Ede te zien. Wekelijks worden er ongeveer honderd foto's aan toegevoegd. De gepubliceerde historische beelden zijn allemaal voorzien van een korte beschrijving.

Collecties Otting en Nijhof
De bekende persfotografen Cord Otting te Veenendaal en Arie Nijhof te Ede hebben hun fotoverzamelingen verkocht aan de gemeente Ede. Samen hebben zij op een prachtige wijze de geschiedenis van de gemeente in de periode 1960 tot heden in beeld gebracht. Deze aanwinst van ongeveer 400.000 stuks beeldmateriaal wordt beheerd door het gemeentearchief. In de toekomst zal ook dit materiaal digitaal beschikbaar gesteld worden.

Regionalisering
Het archief gaat samenwerken met de archieven in Wageningen, Scherpenzeel, Veenendaal en Barneveld, om op deze manier historische onderzoekers nog beter van dienst te kunnen zijn.

Vrijwilligers
Sinds enkele maanden zijn in totaal acht vrijwillige medewerkers werkzaam bij het gemeentearchief. Zij werken aan drie projecten. De kennis van enkele vrijwilligers wordt gebruikt bij het goed beschrijven van de historische foto's van Ede. Anderen zijn begonnen met het transcriberen (herschrijven) van de oude buurtboeken van de gemeente vanaf ongeveer het jaar 1600. Daarnaast maken zij hiervan ook indexen op persoonsnamen, geografische aanduidingen en onderwerpen. Een derde groepje vrijwilligers begint met het toegankelijk maken van de notariële archieven van Ede en Lunteren. Hierbij gaat het dan om de periode 1811 tot en met 1915.

Expositie
Wethouder Jonker zal op 5 juni tevens een kleine expositie openen met materiaal uit de nieuw verworven collecties Otting en Nijhof. Ook materiaal dat al langer in beheer is bij het archief zal tentoongesteld worden.