Gemeente Heeze-Leende


Kunstenaarscollectief Perron I exposeert in gemeentehuis Heeze-Leende.

Vier dames van het Kunstenaarscollectief Perron I exposeren van 5 juni 15.30 uur tot en met 2 september a.s. in het gemeentehuis van Heeze-Leende met schilderijen.

Hun werk is op afspraak gratis te bezichtigen tijdens de openstellingsuren van het gemeentehuis. Ook zijn er vrije-inloop-rondleidingen, waaraan zonder afspraak kan worden mee gedaan.

Tijdens deze expositie wordt werk tentoongesteld van Neeltje Gerritsen-Crooymans, Puerto Iglesias, Heleen Smit en Raquel Iglesias. Zij laten met ruim 40 werken een grote verscheidenheid aan voornamelijk olieverf- en acrylschilderijen zien in allerlei technieken. Elke schilderes heeft haar eigen stijl ontwikkeld die qua uitstraling variëren van een serene ingetogenheid tot de explosiviteit van een flamencodanseres

Het kunstenaarscollectief Perron I bestaat sinds 1995 en is een initiatief van een aantal afgestudeerden van de kunstacademie van Arendonk, bestaande uit twaalf schilders waaronder de Leendse Tine te Groen en de Heezenaren Ad van Beek en Chris Derksen. Het collectief laat zich kenschetsen als een verzameling artistieke individuen, die elkaar positief constructief kritiseren, en die elkaar stimuleren om steeds verder te groeien in hun vak, in het spel van beweging, licht en kleur.

Een goed kunstwerk moet je voelen zegt Heleen Smit, die het schilderen ziet als een re-creatief proces, het herscheppen van wat haar inspireert tot een nieuwe werkelijkheid, die authentiek en verrassend moet zijn voor primair haarzelf en zo mogelijk voor de kijker. Tijdens deze tentoonstelling laat zij een aantal van haar miniatuurtjes zien in monoprint.
Raquels schilderijen kenmerken zich door hun expressieve, intense, krachtige kleuren, beweging en compositie. Zij schildert vanuit haar emotie; haar temperament trilt na in haar werk. Haar favoriete kleur is karmijnrood die, zegt zij, vurig en warm is, maar tegelijkertijd ook ijselijk koud kan zijn.
Puerto Iglesias, ook Spaanse van origine, schildert eveneens temperamentvol, maar gaat meer bedachtzaam en analytisch te werk in het creëren van haar eigentijdse kubistische of fijngevoelige, realistische werk.
Neeltje Gerritsen wordt het meest geïnspireerd door dieren en bloemen, maar de mens, met name zijn portret heeft haar voorkeur. De onbeperkte vrijheid om inspiratie in een geheel eigen vorm te gieten is telkens opnieuw weer een uitdaging om het avontuur én het gevecht met verf en doek aan te gaan, het avontuur om van gewone dingen iets bijzonder te maken. Als dat lukt is de voldoening groot. Als de toeschouwer dat ook zo ervaart, is de voldoening nog groter. Zij werkt het liefst met olieverf op zo groot mogelijke doeken. Maar eigenlijk schildert ze op alles waarop geschilderd kan worden: linnen, houten paneeltjes, etc.

De dames hebben eerder in binnen- en buitenland geëxposeerd, sommigen hebben een lange staat van dienst.
Dit alles zijn slechts enkele ingrediënten die op zich al borg staan voor een goede kwaliteit en inspirerend schilderwerk. Kortom, het gemeentehuis van Heeze, Leende én Sterksel biedt weer plaats aan professionele kunstenaressen, die zich elk op een geheel eigen karakteristieke manier aan u presenteren. U kunt zelf zien dat hun werk een bezoek alleszins waard is.

De dames leiden u graag rond en vertellen u wat u maar wilt weten over de schilderijen. Wellicht laat de expositie u iets zien waar u al lang naar op zoek bent, of misschien brengt het u op een idee een schilderij over wat u bezig houdt te laten maken.

U kunt voor een bezoek aan de expositie een afspraak maken met de Receptie van het gemeentehuis (040 2241400), dan wel met de kunstenaars zelf. Alle rondleidingen zijn tijdens de openstellingsuren van het gemeentehuis. De vrije-inloop-rondleidingen worden in de weken met een even weeknummer gehouden op woensdag (te beginnen op 11 juni, week 24) en in de oneven weken op vrijdag (te beginnen op 20 juni, week 25), telkens om klokslag 10.30 uur, verzamelen in de hal.