Gemeente Amsterdam

Holland Festival van start op 5 juni Amsterdam krijgt haar eigen strand Amsterdam Roots fesival

Herontwikkeling Czaar Peterbuurt kan beginnen
28 mei 2003 - Johanneke Helmers
De Czaar Peterbuurt wordt vernieuwd. Dat besliste de stadsdeelraad van het Centrum. Stadsdeelwethouder Iping: "Ik ben blij dat we nu aan de slag kunnen. Het plan van aanpak geeft alleen de richting aan, waardoor nu begonnen kan worden met de ontwikkeling van de specifieke projecten in de woonblokken."

Tijdens de raadsvergadering bleek dat er nogal wat onduidelijkheid is over de aantallen woningen die zouden verdwijnen. Wethouder Iping: "Voor mij is het belangrijk dat er goede woningen komen, zonder dat dit ten koste gaat van het karakter van de buurt. In de Visie Verkoop Sociale Huurwoningen, die woensdag 28 mei in de deelraadscommissie wordt besproken, geef ik aan dat het percentage sociale huurwoningen in de binnenstad niet onder de 33% mag komen. In deze buurt blijft dit percentage veel hoger."

Sociale huur

In de Czaar Peterbuurt en op het Funen is bijna driekwart van de woningen sociale huurwoning. Na de renovatie en de bouw op het Funen zal het percentage dalen naar 58%. In aantallen komt het neer op 1603 sociale huurwoningen nu en 1116 straks. Daarnaast zullen er nog 100 ouderenwoningen worden gebouwd.

Iping: "Om de buurt op te knappen en betere voorzieningen te bieden, is ruimte nodig. Natuurlijk hoeven de mensen niet in één keer te verhuizen. Ruim 60% van de bewoners verhuist gemiddeld binnen 4 jaar. Dit project zal 10 jaar duren, waardoor een groot deel door natuurlijk verloop vrijkomt."

Bewoners

In een werkconferentie in november 2001 is met de bewoners gesproken over hoe zij de toekomst van de Czaar Peterbuurt voor zich zagen. Hierin gaven de bewoners aan behoefte te hebben aan een levendige wijk met mogelijkheid om als oudere nog in de wijk te kunnen blijven wonen door het bouwen van "levensloopbestendige woningen" en zorgvoorzieningen, de mogelijkheid om door te groeien naar een grotere woning (ook binnen de sociale woningbouw) en winkels. Tevens moest de kwaliteit van de woningen en woonomgeving er komt ondermeer een dienstencentrum en een park worden verhoogd.

© Gemeente Amsterdam