Gemeente Zwolle

Informatieavond knoflookpadden Agnietenberg

Op donderdag 5 juni organiseert de gemeente Zwolle een informatiebijeenkomst over knoflookpadden. De omgeving van de Agnietenberg is één van de weinige gebieden in Nederland, waar deze zeldzame amfibieënsoort nog te vinden is. De informatiebijeenkomst wordt gehouden in theehuis De Agnietenberg en begint om 20.00 uur.

Tijdens de informatiebijeenkomst worden omwonenden van de Agnietenberg geïnformeerd over deze beschermde diersoort. De presentatie wordt gehouden door de stichting RAVON, Landschap Overijssel en de gemeente Zwolle.

Reddingsplan
De knoflookpad is een bruine pad met een pijlvormig patroon op zijn rug. Hij dankt zijn naam aan de naar knoflook ruikende geur, die de pad afscheidt wanneer hij in nood is. Sinds 1990 zijn er in Nederland nog maar 38 leefgebieden van de knoflookpad bekend. Voorheen waren dat circa 100 gebieden. Oorzaak van deze terugloop is de achteruitgang van de kwaliteit van de leefgebieden.

Omdat de knoflookpad met uitsterven wordt bedreigd, krijgt deze diersoort in de provincie Overijssel extra aandacht; er is een soortbeschermingsplan opgesteld. Voor dit plan zijn de potentiële leefgebieden geïnventariseerd. Er zijn 350 poelen onderzocht en op 10 locaties zijn knoflookpadden waargenomen. Per locatie wordt een voorstel gedaan, ook aan particulieren, met maatregelen die kunnen worden genomen om de knoflookpad een betere leefomgeving te bieden, zowel op het land als in het water. Samen met de provincie, Landschap Overijssel en stichting RAVON werkt de gemeente aan de uitvoering van dit plan voor het Zwolse gebied.

U kunt helpen
Het behoud en de bescherming van de knoflookpad is niet alleen een taak van de overheid. Iedereen kan ervoor zorgen, dat deze bijzondere soort niet uitsterft. Voor vragen kunt u contact opnemen met de gemeente Zwolle op telefoonnummer (038) 498 25 13, of met Landschap Overijssel op telefoonnummer (0529) 40 17 31.


---