Gemeente Leeuwarden

Stânfries X, 1e schip in Leeuwarder Museumhaven

Stanfries X voor de verbouwing Oude tijden herleven als op 5 juni aanstaande de Stânfries X aan de Willemskade komt te liggen. In de geschiedenis van Leeuwarden is de Stânfries niet weg te denken uit het stadsbeeld.

Foto: Stanfries X voor de verbouwing

De Stânfries X vertegenwoordigt de rijke historie die Leeuwarden heeft wat betreft het handelsvervoer over water. Met tientallen van dergelijke stoomschepen werden van ongeveer 1855 tot 1955 beurtdiensten onderhouden tussen Friesland en Rotterdam. Ook Sinterklaas maakte altijd van de Stânfries X gebruik voor zijn intocht in Leeuwarden. De Stânfries is het eerste initiatief in de museumhaven en Leeuwarden is blij om de Stânfries weer binnen de grachten te kunnen verwelkomen. De Stichting Stânfries heeft een lang traject afgelegd. Via een schaalmodel en een foto is de Stânfries X gerestaureerd en langzaam uitgegroeid tot het prachtige beurtschip dat het in het verleden was en nu weer is.

De Stânfries X, een stoomboot van de gelijknamige rederij, heeft tussen het begin van de vorige eeuw en de jaren zestig de bedrijvigheden langs de Leeuwarder handelskaden gekleurd. Van 1911 tot midden jaren zestig onderhield het vracht- en passagiersdiensten tussen Leeuwarden en Amsterdam. De Stichting Stânfries X wil in het grote ruim een permanente tentoonstelling over rederij Stânfries inrichten. Dat het schip aan de Willemskade komt te liggen maakt veel los onder de bevolking. Dit enthousiasme wordt bevestigd doordat mensen authentieke spullen beschikbaar stellen. Op 5 juni wordt de Stânfries X feestelijk en muzikaal in Leeuwarden onthaald.

Programma:

19.30 uur Ontvangst Stânfries X

20.00 uur Wethouder Hetty Hafkamp heet Stânfries X welkom

20.25 uur Optreden Shantykoor

20.45 uur Einde

Lees meer over de museumhaven en het museumhavenconcert in de Huis aan Huis van 4 juni jl.

[s?leeuwarden.gemeente_leeuwarden_actueel.inleiding.st%E2nfries_x%2C_1 e_schip_in_leeuwarder_museumhaven]