Katholieke Universiteit Nijmegen

Aansluiting vakinhoud bij bètaopleidingen beter dan bij voorgaande lichting ´studiehuizers´
Vwo´ers ´nieuwe stijl´ tevreden over aansluiting met universiteit De eerste volledige lichting vwo-ers `nieuwe stijl' (eerstejaars 2002-2003), is tevredener over de aansluiting op de universiteit dan de vwo´ers oude stijl (2000-2001). Dat geldt in het bijzonder voor de vaardigheden in de opleiding, zoals het zelfstandig aanpakken en plannen van studietaken en communicatieve, ICT- en onderzoeksvaardigheden. Wat minder tevreden is deze jongste groep over de aansluiting van de vakinhoud.
Een jaar geleden stemde de tevredenheid van de eerste, kleine lichting ´studiehuizers´ over de vakinhoudelijke aansluiting in de universitaire sectoren Techniek en Natuur nog tot zorg. Het verschil in tevredenheid met het oude vwo is nu echter minder groot en geldt alleen in de universitaire sectoren ´Techniek´, ´Economie´, ´Recht´ en ´Taal & cultuur´.

Dit blijkt uit de zevende Instroommonitor van het IOWO, adviseurs voor onderwijs beleid en organisatie, verbonden aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De Instroommonitor is een grootschalig vra-genlijstonderzoek, jaarlijks uitgevoerd onder alle eerstejaars universitaire studenten in Nederland die rechtstreeks afkomstig zijn uit het vwo (dit jaar ± 16.000). Ieder jaar neemt ongeveer de helft van deze studenten deel aan het onderzoek (48% in het laatste studiejaar 2002-2003).

Aansluiting met vwo-vakken wiskunde en Engels kan beter

Bijna een vijfde van alle studenten (18%) is niet tevreden over de vakinhoudelijke aansluiting met het vwo. Van deze groep vindt ongeveer de helft de aansluiting met wiskunde in het vwo niet goed en is een derde ontevreden over de aansluiting met het vak Engels. Dat laatste komt vrijwel in alle universitaire sectoren voor en heeft waarschijnlijk te maken met de hoeveelheid Engelstalig studiemateriaal in de universitaire opleidingen.
De onvrede over de aansluiting met wiskunde geldt met name voor de universitaire sectoren Tech-niek, Economie, Natuur en Gedrag & maatschappij - binnen de sector Techniek zelfs voor 85% van de ontevreden studenten (= 22% van de totale sector Techniek). Deze conclusie lijkt direct van belang voor de discussie over voorstellen van de minister van OCenW voor wijzigingen in de tweede fase vwo (nota ´Ruimte laten, keuzes bieden´). Daarbij gaat het onder andere om het terugbrengen van het aantal uren wiskunde in de vwo-profielen Natuur & techniek (NT) en Natuur & gezondheid (NG). De vraag is of deze urenreductie de aansluiting ten goede zal komen.

Studenten met vwo-profiel Natuur & gezondheid in de universitaire bèta-sectoren

De universitaire sector Techniek blijkt bij uitstek een sector voor vwo´ers met het harde bèta-profiel NT. Zij zijn hier veruit in de meerderheid en ze zijn ook wat tevredener over de vakinhoudelijke aan-sluiting dan studenten met het profiel NG.
In de universitaire sector Natuur daarentegen studeerden dit jaar beduidend meer studenten met het profiel NG dan met het profiel NT (globaal genomen de helft NG, een kwart NT en een vijfde dubbel-profiel NG+NT). De 'NG-studenten' zijn hier bovendien tevredener over de vakinhoudelijke aansluiting dan de `NT-studenten'. Volgens de voorstellen in ´Ruimte laten, keuzes bieden´ zou het vak Natuurkunde vervallen als vast onderdeel van het profiel NG. Hierdoor zou een deel van de universitaire opleidingen in de Natuursec-tor - gegeven de huidige instroomeisen - niet langer zonder meer toegankelijk zijn voor vwo´ers met dit profiel.

Kanttekeningen

Deze resultaten zijn gebaseerd op oordelen van de studenten zelf. Inmiddels is ook van enkele universiteiten bekend hoe de oude- en nieuwe-stijlers daadwerkelijk presteren op de universiteit. Bij algemene (niet-technische) universiteiten, zoals de Katholieke Universiteit Nijmegen, bleken vwo-ers nieuwe stijl in studiejaar 2001-2002 gemiddeld meer studiepunten te halen dan vwo´ers oude stijl. Van de technische universiteiten zijn geen cijfers beschikbaar.

Via de website van het IOWO is een uitgebreidere versie van dit persbericht met enig cijfermateriaal verkrijgbaar: www.iowo.nl (kies ´nieuws´).

5-6-2003


* persbericht IOWO