Partij van de Arbeid

Den Haag, 5 juni 2003

Vragen van de leden Eijsink, Timmer, Tichelaar en Smits (allen PvdA) aan de staatssecretaris voor Onderwijs

1.

Is de staatssecretaris op de hoogte van het besluit van het ROC Oost-Nederland om alle aangepaste beroepsopleidingen voor kinderen met een lichte verstandelijke handicap en leer- en opvoedingsmogelijkheden te schrappen? (*1)

2.

Is het correct dat het ROC Oost- Nederland (naar eigen zeggen) ten gevolge van nieuwe wetgeving en aangescherpte regelgeving van het Ministerie nog slechts 50 % van de kosten vergoed krijgt en daarom noodgedwongen de opleidingen moet sluiten?

3.

Is de staatssecretaris van mening dat dit een ongewenste ontwikkeling is en in strijd is met de ontwerp-resolutie over gelijke kansen in onderwijs en opleiding voor leerlingen en studenten met een functiebeperking, zoals vastgesteld in de EU-Raad te Brusssel op 15 mei j.l.? Zo ja, welke actie is de staatssecretaris bereid te ondernemen om ervoor te zorgen dat de honderd leerlingen uit heel Twente, die hier de dupe van dreigen te worden, weer perspectief krijgen om een opleiding te (ver)volgen?

4.

Is de staatssecretaris van mening dat individuele leerlingen een beroep kunnen doen op de Wet Gelijke Behandeling Chronisch Zieken en Gehandicapten om toegang te krijgen tot de beroepsopleidingen van het ROC, omdat deze wet gelijke behandeling in het beroepsonderwijs gebiedt, waar dat met redelijke aanpassingen in principe mogelijk is?

5.

Kan de redelijkheid van een aanpassing, zoals bedoeld in de Wet Gelijke Behandeling Chronisch Zieken en Gehandicapten, worden aangenomen, nu zeker is dat de aanpassingen bestaan en daarmee is aangetoond dat leerlingen met beperkingen daardoor in staat zijn de bedoelde beroepsopleiding te volgen?


---
Tweede Kamer der Staten-Generaal www.tweede-kamer.nl

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.