FloraHolland, v/h Bloemenveiling Holland



* FloraHolland investeert 180 miljoen euro in komende jaren (05-06-03)

Vertrouwen in toekomst sierteeltsector

Bloemenveiling FloraHolland investeert de komende vier jaar 180 miljoen euro in haar vijf vestigingen en het landelijke Bemiddelingsbureau. Over een middellange periode verwacht FloraHolland een gemiddelde omzetgroei van 4 procent. Terugkijkend op 2002 heeft de bloemisterijsector het bovengemiddeld goed gedaan ten opzichte van de rest van de economische sectoren; bloemen blijken weinig conjunctuurgevoelig. FloraHolland behaalde in 2002 een nettoresultaat van 2 miljoen euro.

Gisteravond stelden de leden van de coöperatieve bloemenveiling FloraHolland de jaarrekening vast tijdens de Algemene Ledenvergadering in Rijnsburg. Gezien het ambitieuze investeringsprogramma wordt het totale resultaat, 2 miljoen euro, toegevoegd aan de reserves. Voor het lopende jaar wordt 45 miljoen euro geïnvesteerd in FloraHolland. Een aanzienlijk deel hiervan gaat naar logistieke projecten. Met name de logistieke dienstverlening vereist de komende jaren extra aandacht binnen FloraHolland. Jaarlijks worden op de vijf vestigingen van FloraHolland namelijk 4,2 miljoen partijen snijbloemen en planten op 4,4 miljoen stapelwagens aangevoerd. Er hebben jaarlijks 18 miljoen transacties plaats. De kracht van het veilingsysteem ligt in het snel en efficiënt verdelen van deze grote hoeveelheden product over de kopers ervan.

Vanuit het groeiperspectief verwacht FloraHolland de komende jaren veel mogelijkheden voor de vergroting van de afzet, bijvoorbeeld in de voormalige Oostbloklanden, maar ook in Zuid-Europa. De afzet naar het Verenigd Koninkrijk groeit momenteel minder door de verzwakte positie van de Engelse pond, maar ook dat blijft een belangrijke markt voor de afzet van bloemen en planten. Met name in retail en bouwmarkten is volop groeipotentie.

Raad van Commissarissen
Tijdens de Algemene Ledenvergadering werd ingestemd met de benoeming van Anton Westerlaken als nieuw lid van de Raad van Commissarissen. De voormalige voorzitter van de CNV vult de vacature in die is ontstaan door het terugtreden van Herman de Boon in december jl.

Over FloraHolland
Op FloraHolland worden sierteeltproducten verhandeld via veilingklokverkoop en via bemiddeling (contractverkoop). FloraHolland heeft een jaaromzet van 1,9 miljard euro. Marktleider FloraHolland heeft vijf vestigingen verspreid over het land. Deze liggen nabij sierteeltproductiegebieden, in Naaldwijk, Rijnsburg, Bleiswijk, Venlo en Eelde. In totaal werken er bijna 3000 medewerkers bij FloraHolland.