CBS

Inflatie in mei gedaald

De inflatie in Nederland is in mei 2003 uitgekomen op 2,3 procent. Dit is 0,2 procentpunt lager dan in april en het laagste inflatiecijfer sinds april 2000. In april 2003 daalde de inflatie ook al met 0,2 procentpunt. De daling in mei is vooral veroorzaakt door de prijsontwikkeling van autobrandstoffen en verse groenten. Dit blijkt uit het nieuwe consumentenprijsindexcijfer van het CBS.

Inflatie daalt naar 2,3 procent in mei
De daling van de inflatie in mei is vooral toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van autobrandstoffen. Deze zijn in mei opnieuw goedkoper geworden. Vergeleken met mei 2002 zijn de brandstofprijzen nu 3,2 procent lager. In april waren autobrandstoffen 1,7 procent minder duur dan een jaar eerder. Ook de prijsontwikkeling van verse groenten draagt bij aan de gedaalde inflatie. Verse groenten zijn in mei 2,2 procent goedkoper dan een jaar eerder. In april waren verse groenten nog ruim 10 procent duurder dan in april 2002.

Prijzen in mei 0,1 procent lager dan in april
Van april op mei zijn de prijzen gemiddeld 0,1 procent gedaald. Verse groenten werden in mei 12,8 procent goedkoper. Ook autobrandstoffen en computers daalden in prijs. Eieren gingen daarentegen opnieuw in prijs omhoog. Na een prijsstijging van ruim 20 procent van maart op april, werden eieren van april op mei 7,1 procent duurder. Ook aardappelen werden duurder.

Afgeleide consumentenprijsindex
De afgeleide consumentenprijsindex voor alle huishoudens is in mei 2,1 procent hoger dan in mei 2002. Dit is 0,1 procentpunt lager dan de prijsontwikkeling van april 2003 ten opzichte van april 2002. Afgeleide prijsindexcijfers worden vaak gebruikt bij loononderhandelingen, aanpassingen van tarieven en andere contracten.

Prijsontwikkeling volgens Europese norm
Het CBS stelt niet alleen de nationale consumentenprijsindex samen, maar ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex voor Nederland (HICP). Deze index maakt deel uit van het inflatiecijfer van de Eurozone dat een officieel richtsnoer vormt voor het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank. In mei 2003 komt de inflatie in Nederland volgens de HICP uit op 2,7 procent. Dat is 0,2 procentpunt hoger dan in april. De samenloop van een lagere inflatie volgens de CPI en een hogere inflatie volgens de HICP is vrijwel geheel toe te schrijven aan technische oorzaken (zie toelichting). Eurostat, het Europese statistische bureau, verwacht dat de inflatie in de Eurozone als geheel in mei zal uitkomen op 1,9 procent. De uitkomsten over mei voor de afzonderlijke landen van de Eurozone en van de Europese Unie, zullen op 18 juni worden gepubliceerd door Eurostat. In april was de inflatie in de Eurozone gemiddeld 2,1 procent. Dit is 0,3 procentpunt lager dan in februari en maart van dit jaar. De inflatie in de Eurozone is daarmee terug op het niveau van januari 2003. Er blijven overigens grote verschillen in inflatie tussen de lidstaten. In april 2003 lagen de uitkomsten voor de landen in de Eurozone tussen de 1,0 en de 4,6 procent. Ierland, Portugal en Griekenland hebben de hoogste inflatie, terwijl in Duitsland, Oostenrijk en Finland de inflatie laag is.

Technische toelichting
De inflatie in Nederland wordt gemeten als de stijging van de consumentenprijsindex ten opzichte van de overeenkomstige periode in het voorgaande jaar. De consumentenprijsindex (CPI) geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten, zoals dit gemiddeld werd aangeschaft door huishoudens in Nederland. De gemiddelde prijsverandering heeft betrekking op het consumptiepakket van alle huishoudens. De reeks is gebaseerd op het consumptiepakket uit het jaar 2000. Afgeleide consumentenprijsindex
In de afgeleide consumentenprijsindices van het CBS is het effect van veranderingen in de tarieven van de productgebonden belastingen en subsidies en van de consumptiegebonden belastingen uit de prijsontwikkeling geëlimineerd. Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) De geharmoniseerde indices dienen speciaal voor het vergelijken van de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie. De consumentenprijsindex voor de monetaire unie (EURO-12, CPIMU) geeft de gemiddelde prijsontwikkeling weer in de landen die deelnemen aan de Economische en Monetaire Unie, ofwel de Eurozone. De EU-15 geeft de gemiddelde prijsontwikkeling weer in de 15 lidstaten van de Europese Unie. De samenloop van een lagere inflatie volgens de CPI en een hogere inflatie volgens de HICP in mei 2003 heeft vooral technische oorzaken. De wijze van afronding zorgt voor een verschil in de verandering van het inflatieniveau tussen de twee reeksen. Vorige maand deed dit effect zich in tegengestelde richting voor. Ten opzicht van maart 2003 is de inflatie in mei zowel volgens de CPI als volgens de HICP met 0,4 procentpunt gedaald. Meer achtergrondinformatie over de consumentenprijsindex is te vinden op: http://www.cbs.nl/nl/publicaties/artikelen/macro-economie/prijzen/index.htm

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB03-102
5 juni 2003
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht