Gemeente Zoetermeer

Zoetermeer en Bleiswijk peilen meningen inwoners over windenergie

Op circa 1500 adressen van inwoners en bedrijven in Zoetermeer, Bleiswijk en Berkel en Rodenrijs valt half juni een vragenlijst over windenergie in de brievenbus. Een deel van de ontvangers van deze enquête woont of werkt in de directe omgeving van één van drie potentiële locaties voor windenergie.

In opdracht van de gemeente Zoetermeer is een onderzoek uitgevoerd naar kansrijke locaties voor het opwekken van windenergie. Na een quick scan zijn vijf locaties nader onderzocht op allerlei aspecten, zoals onder meer geluidhinder, schaduwhinder, veiligheid en verkeer, grondeigendom en landschappelijke inpassing. Uit dit onderzoek komen drie locaties als kansrijk naar voren:

1. Lansinghage Zuid; betreft één grote meer efficiënte turbine ter vervanging van drie oudere

2. Lansinghage Oost; betreft maximaal 4 turbines
3. HSL-Noord; betreft maximaal 5 turbines op het Zoetermeerse deel langs het toekomstige HSL-tracé.

Voordat de gemeenten Zoetermeer en Bleiswijk een voorstel doen aan hun gemeenteraden over het al dan niet beschikbaar stellen van deze locaties voor de productie van windenergie willen zij eerst de mening van de inwoners peilen. De beide colleges nemen het draagvlak voor windenergie in het algemeen en op deze locaties in het bijzonder als één van de criteria mee in hun uiteindelijke voorstel. Als wordt voorgesteld één of meer van de locaties beschikbaar te stellen voor windenergie, dan moet voorafgaand aan de daadwerkelijke invulling altijd specifiek onderzoek worden verricht naar geluid- en schaduwhinder.

Een deel van de enquêtes wordt verspreid onder omwonenden en nabijgelegen bedrijven van de drie kansrijke locaties in Zoetermeer, Bleiswijk en Berkel en Rodenrijs. Een ander deel wordt verspreid onder de overige bewoners van Zoetermeer. De enquête gaat in op windenergie in het algemeen, windenergie in de eigen gemeente, windenergie op deze drie locaties en de eigen ervaring met windenergie.

Windenergie is heel milieuvriendelijk, omdat de grondstof wind nooit op raakt en omdat er bij het produceren van energie uit wind geen milieuvervuiling optreedt. Ter vergelijking: voor steenkool en gas geldt dat op een gegeven moment de voorraad op is. Bovendien moet het eerst worden verbrand om er energie uit op te wekken. Die verbranding levert milieuvervuiling op.

Windenergie wordt opgewekt met windturbines. Een goed voorbeeld van een windturbine is die van Siemens, langs de A12. Een turbine van die omvang levert per jaar genoeg energie om 1200 huishoudens van elektriciteit te voorzien.

Laatste wijziging: 05-06-2003