Gemeente Zoetermeer

Asbestonderzoek Balijbos

Begin 2003 heeft de Dienst Landelijk Gebied van het Ministerie van LNV (DLG), als ontwikkelaar van de wandel- en fietspaden in Boswachterij De Balij, een onderzoek uit laten voeren naar aanwezigheid van asbest in een groot aantal van deze paden. Er is op ruim 80 plaatsen gemeten. In een groot aantal paden is geen asbest waargenomen. In de paden waar wel asbest is gemeten is de concentratie asbest lager dan de strenge norm van het Ministerie van VROM.

Eerder onderzoek
In 2001 werd in één van de paden in het Recreatiegebied de Balij asbest aangetroffen. De concentratie bleek echter zo laag te zijn dat ingrijpen volgens de strenge regels van het Ministerie van VROM niet nodig was. Uit het oogpunt van extra voorzorg en het wegnemen van iedere bezorgdheid bij de bezoekers van de Balij heeft DLG toch besloten dit pad af te dekken met grond en kiezels.

Verantwoordelijkheden
DLG ontwikkelt groengebieden voor overheden. In de periode van ontwikkeling is de dienst eigenaar van de gronden en daarmee verantwoordelijk. Na de inrichting worden de terreinen overgedragen aan eindbeheerders zoals Staatsbosbeheer. Het deel van de paden in de Balij waar DLG nog verantwoordelijk voor is, is nu onderzocht. Het beheer van de overige paden is overgedragen aan Staatsbosbeheer. Staatsbosbeheer heeft geen aanleiding gezien om naar deze paden onderzoek te laten verrichten.

Het Ministerie van VROM is bevoegd gezag als het gaat om het onderzoeken (en als dat nodig zou zijn saneren) van de paden in de Balij. Dat wil zeggen dat het Ministerie van VROM de onderzoeksrapporten ontvangt en beoordeelt. Omdat de onderzochte paden op het grondgebied van de gemeente Pijnacker-Nootdorp liggen, ontvangt deze gemeente eveneens alle rapporten. De norm die het Ministerie van VROM hanteert, is gebaseerd op het verwaarloosbaar risiconiveau voor de volksgezondheid.

De gemeente Zoetermeer is bij het verhaal betrokken omdat ook veel inwoners van deze gemeente gebruik maken van de Balij. Het belang van de gemeente Zoetermeer is het goed informeren van haar inwoners en het aandringen op voorkomen van risico's bij de verantwoordelijke partijen. De gemeente Zoetermeer heeft zelf geen verantwoordelijkheid in het aanpakken en onderzoeken van de paden in de Balij.

Wat is asbest eigenlijk?
Asbest is een stof met een vezelstructuur. De naam asbest komt van het Griekse woord "asbestos" dat onverwoestbaar of onvergankelijk betekent. Een juiste naam voor deze stof, omdat asbest bestand is tegen zuren, logen en hoge temperaturen. Asbest is sterk en flexibel tegelijkertijd, slijtvast en het heeft een goede isolerende werking voor warmte, elektriciteit en geluid. Ook is het mineraal makkelijk te winnen en eenvoudig te verwerken. In vergelijking met synthetische vezels is asbest een goedkope grondstof. Daarom is asbest vroeger ook op grote schaal toegepast.

Gebruik, schadelijkheid en regels asbest
Tot circa 20 jaar geleden werd asbest veel gebruikt. Bijvoorbeeld in de bouw van huizen, schuren, in vloerbedekkingen, in remblokken van auto's en in hogedrukleidingen in fabrieken. Asbesthoudend puin werd weer gebruikt als onderlaag voor wegen en paden. Tot die tijd kende men alleen de goede eigenschappen van asbest. In de jaren 70 werd bekend dat asbest ook zeer negatieve eigenschappen kan hebben: bij het breken van asbestplaten kunnen asbestvezels loskomen. Deze asbestvezels kunnen bij inademing kankerverwekkend zijn. De mate waarin de vezels gevaarlijk zijn voor de gezondheid hangt af van het type asbest, vorm van de vezels en, vanzelfsprekend, van de mate waarin vezels loskomen.

Omdat asbest alleen schadelijk is als er vezels vrij kunnen komen, heeft de overheid besloten dat het niet nodig is om op alle plekken waarvan men weet of vermoedt dat er asbest zit deze asbest te verwijderen. Wel is het verwerken van asbestsoorten als grondstof in nieuwe producten in ons land sinds 1993 verboden. Asbest moet altijd verwijderd of afgedekt worden als:
er gesloopt wordt (bijvoorbeeld vooroorlogse woningen of schuren met asbestgolfplaten);
de asbest bloot komt te liggen;
de concentratie asbest die is verwerkt in "asbest"wegen hoger is dan de norm.

Om gezondheidsrisico's te voorkomen heeft de overheid (het Ministerie van VROM) ook vastgesteld dat alleen deskundige asbestverwijderingsbedrijven asbest mogen ruimen. Zij moeten daarbij o.a. onder bepaalde omstandigheden de kenmerkende witte "maanmannetjespakken" aan hebben.

Inwoners van Zoetermeer kunnen voor vragen over asbest of over de paden in de Balij contact opnemen met Natasja Mulders van de Gemeente Zoetermeer: 346 9068.

Laatste wijziging: 05-06-2003