Waterschap Vallei & Eem

Waterschap vraagt gemeenten gifspuit in de kast te laten

Waterschap Vallei & Eem heeft op alle gemeenten in het beheersgebied een beroep gedaan om niet terug te grijpen op chemische middelen bij de onkruidbestrijding. Bij het opstellen van de begroting voor 2004 moeten de gemeenten vaak fors bezuinigen. Bij enkele gemeenten is daarbij een discussie over de wijze van onkruidbestrijding ontstaan. Chemisch onkruid bestrijden is namelijk aanzienlijk goedkoper dan onkruid bestrijden op milieuvriendelijker wijzen als borstelen, branden of stomen.

Het waterschap doet per brief een dringend beroep op gemeenten in het Eemland, de Gelderse Vallei en de Zuidwest-Veluwe om onkruid in plantsoenen en op verharding milieuvriendelijk te blijven bestrijden of om over te stappen op milieuvriendelijkere alternatieven. Het waterschap treft nog steeds teveel resten van bestrijdingsmiddelen aan in het oppervlaktewater. Een groot deel daarvan is door gemeenten gebruikt in gemeentelijk groen en op verhardingen. Door afspoeling en uitspoeling zijn de resten in het water terechtgekomen. De restanten van bestrijdingsmiddelen beïnvloeden de waterkwaliteit zeer nadelig. Bepaalde dier- en plantensoorten zullen doodgaan of niet verschijnen. Daardoor zal het natuurlijke evenwicht verstoord raken. Ook in het grondwater worden deze stoffen aangetroffen. Het waterschap verwacht dat als het gebruik van bestrijdingsmiddelen niet afneemt de kosten voor de drinkwaterbereiding zullen stijgen.

Vorig jaar hebben de provincies Utrecht en Gelderland en de waterschappen in beide provincies een handboek laten opstellen voor het gifvrij beheren van groen en verhardingen in gemeenten. In het handboek staan de alternatieven en de kosten daarvan opgesomd. Bovendien geeft het handboek een methodiek om een goede overstap van chemische naar niet-chemische onkruidbestrijding te maken. Het handboek is vorig jaar aan alle gemeenten overhandigd. In het Gelderse deel van het waterschap zijn binnenkort regiobijeenkomsten waarbij de gemeenten die voorop lopen hun ervaringen zullen overdragen aan de andere gemeenten.

Gemeenten als Amersfoort en Ede passen al langer geen gif meer toe. Zij hebben aangetoond dat onkruidbestrijding zonder chemische middelen goed haalbaar is. Het waterschap verwacht dat het gebruik van het enige middel (glyfosaat) dat nu nog wel mag worden gebruikt op bestrating vroeg of laat wordt verboden.

Persbericht d.d. 4-6-2003 ( 2003/17 )

Actuele informatie over besluiten en werkzaamheden van het waterschap brengen we o.a. in de vorm van persberichten naar buiten. Voor meer informatie kunt u bellen met onze persvoorlichters op telefoonnummer 033 - 43 46 329 (of 328).