Waterschap Vallei & Eem

Waterschap wil keur aanpassen aan stedelijke praktijk

Waterschap Vallei & Eem wil de Keur aanpassen aan de praktijk in stedelijke gebieden. Dat hebben Dijkgraaf en Heemraden, het dagelijks bestuur van het waterschap, vorige week besloten. De Keur is een waterschapsverordening waarin staat wat wel en niet mag op en bij watergangen en dijken. De huidige Keur is vooral gebaseerd op watergangen in het landelijke gebied. Er is ook in vastgelegd dat eigenaren van gronden langs watergangen die belangrijk zijn voor het afvoeren van water, in het landelijke gebied de sloot moeten onderhouden.

Waterschap Vallei & Eem neemt het onderhoud van steeds meer wateren in de stad over van de gemeenten. Het blijkt lastig om de regels uit de Keur ook goed toe te passen langs tuinen en bebouwde percelen. Daarom gaat het waterschap de verordening aanpassen.
Als de nieuwe regels worden vastgesteld, zal het waterschap die ook uitgebreid onder de aandacht brengen van alle betrokkenen. Nu weten veel mensen niet wat de Keur is en wat die inhoudt. Het waterschap zal dan aangeven hoe ver van de watergang er bomen, schuttingen en tuinhuisjes, beschoeiingen en dergelijke mogen worden geplaatst. Ook zal het waterschap dan bekend maken hoe het zal omgaan met al bestaande situaties die in strijd met de Keur zijn. Het Algemeen Bestuur van het waterschap zal de nieuwe Keur in de eerste helft van 2004 vaststellen.

De waterschapsverordening heeft betrekking op alle watergangen in het beheersgebied van Waterschap Vallei & Eem. De Keur is bedoeld om de afvoer van overtollig water en het tijdelijk bergen van water te kunnen garanderen. Ook kan het waterschap met de Keur regelen dat ze het groot onderhoud goed kan blijven uitvoeren.

Persbericht d.d. 4-6-2003 ( 2003/17 )

Actuele informatie over besluiten en werkzaamheden van het waterschap brengen we o.a. in de vorm van persberichten naar buiten. Voor meer informatie kunt u bellen met onze persvoorlichters op telefoonnummer 033 - 43 46 329 (of 328).