Waterschap Vallei & Eem

Waterschap wil veiligheid vergroten gebieden ten westen van Eem

Waterschap Vallei & Eem gaat de komende maanden onderzoeken of en welke maatregelen nodig zijn om de veiligheid van de buitendijkse gebieden ten westen van de Eem te vergroten. Buitendijks liggen de gebieden tussen de Wakkerendijk/Meentweg en de Eem en tussen de hoge gronden van de Utrechtse Heuvelrug en de Eem. In deze gebieden liggen boerderijen, de spoorlijn Amersfoort-Baarn, de wijk Eemdal in Baarn en bedrijventerrein Isselt in Amersfoort.

Het gebied wordt alleen beschermd door een zomerdijk langs de randmeren en Eem. Als er een zware noordwesterstorm optreedt, kan het water uit de randmeren over de zomerkade stromen en loopt het gebied onder water. Daarbij kunnen waterstanden van 50 centimeter tot 1 meter optreden.

In 2003 onderzoekt het waterschap wat de veiligheidsnormen voor dit gebied zouden moeten zijn. Ook wordt nagegaan wat de (eventueel) benodigde maatregelen dienen te zijn om aan deze nieuwe veiligheidsnormen te voldoen en wat de gevolgen zijn voor de huidige inrichting en het gebruik van dit gebied. De aandacht wordt gericht op de gebieden ten zuiden van de A1 en in het bijzonder op de nieuwbouwwijk Eemdal in de gemeente Baarn. Dit omdat daar het grootste verschil lijkt te bestaan tussen het aanwezige en gewenste veiligheidsniveau. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de provincie Utrecht en Rijkswaterstaat. Het waterschap wil de resultaten en de consequenties in het 4e kwartaal van 2003 met de gemeenten, belangengroepen en burgers bespreken.

Persbericht d.d. 4-6-2003 ( 2003/17 )

Actuele informatie over besluiten en werkzaamheden van het waterschap brengen we o.a. in de vorm van persberichten naar buiten. Voor meer informatie kunt u bellen met onze persvoorlichters op telefoonnummer 033 - 43 46 329 (of 328).