Waterschap Vallei & Eem

Schoonmaakwater geruimde pluimveebedrijven mag in mestkelder

Als mestkelder ontbreekt mag uitrijden op land of afvoer via riool

Waterschap Vallei & Eem adviseert om afvalwater dat vrijkomt bij de schoonmaak van geruimde pluimveebedrijven, tijdelijk op te slaan in de mestkelder. Als er geen mestkelder is, of als deze vol is, mag het afvalwater worden uitgereden over het land of worden geloosd via het riool.

Het mag in geen geval worden geloosd op het oppervlaktewater. Als dat wel gebeurt, gaat al het leven in de sloot dood. De sloot wordt zuurstofloos en gaan stinken. Waterschap Vallei & Eem is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het oppervlaktewater en treedt daarom op tegen illegale lozingen.

Of een pluimveebedrijf kan lozen op het riool, is afhankelijk van de capaciteit van het riool. Het bedrijf moet daarvoor eerst contact opnemen met de gemeente, die het riool beheert. Een andere mogelijkheid is om het afvalwater per tank af te voeren naar de rioolwaterzuivering van het waterschap. Hiervoor dient het bedrijf eerst contact op te nemen met het waterschap. Voor beide oplossingen dient het een heffing te betalen aan het waterschap.

Overigens geldt deze regeling niet voor bedrijven die zijn ontsmet met natronloog. Dit afvalwater mag alleen op de mestkelder worden geloosd of over land worden uitgereden. De hoge zuurgraad van het afvalwater beschadigt de riolering en belemmert de goede werking van de rioolwaterzuiveringsinstallatie.

Als het afvalwater wordt opgevangen in de mestkelder en is vermengd met mest, wordt het beschouwd als mest. Het kan dan verder volgens de regels voor mest worden behandeld. Als de mestkelder vol zit, kan het afvalwater ook worden uitgereden over het land. Het land ondervindt hiervan geen schade.

Het waterschap krijgt de afgelopen weken regelmatig vragen van agrariërs die niet weten wat te doen met het afvalwater dat vrijkomt bij de schoonmaak. Met vragen kunnen zij contact opnemen met de Afdeling Handhaving, telefoon 033 43 46 301.

Persbericht d.d. 4-6-2003 ( 2003/17 )

Actuele informatie over besluiten en werkzaamheden van het waterschap brengen we o.a. in de vorm van persberichten naar buiten. Voor meer informatie kunt u bellen met onze persvoorlichters op telefoonnummer 033 - 43 46 329 (of 328).