Ingezonden persbericht


Persbericht

Amersfoort, 5 juni 2003

Society s Risk belicht maatschappelijke problemen in Estland

Buitenlandse Zaken subsidieert nieuwe serie Estlandse Christelijke Televisie

AMERSFOORT Zondagavond start een serie tv-programma s van de Estlandse Christelijke Televisie (ECT) over maatschappelijke problemen in Estland, die grotendeels is gefinancierd vanuit een subsidie van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat meldt Stichting 3xM in Amersfoort, die het werk van ECT sinds 1994 ondersteunt.

In 2002 is een subsidie van 277.000 euro toegekend aan de partnerorganisatie van 3xM in Estland. Dit bedrag werd verstrekt in het kader van het programma Maatschappelijke Transformatie Midden- en Oost-Europa (matra).

De 13-delige tv-serie Society s Risk (Maatschappelijk Risico) belicht grote maatschappelijke problemen in Estland, zoals huiselijk geweld, armoede en de alcohol- en drugsgebruik. In de praktijk blijkt dat vooral christenen actief zijn in de zogenaamde derde sector (stichtingen en verenigingen op het sociale en maatschappelijke vlak, red.) , stelt 3xM-directeur Martien Timmer. Omdat zij deze problemen bestrijden, worden hun initiatieven als rolmodel gebruikt in de programma s.


3xM hoopt dat de serie een brede maatschappelijke bewustwording op gang zal brengen. Timmer: Het gaat economisch goed met Estland, maar het risico bestaat dat men de zwakkeren in de samenleving uit het oog verliest. De serie wijst mensen daarom op hun verantwoordelijkheid.
Een deel van de matra-subsidie is gebruikt voor de ontwikkeling van een speciale website, die kijkers de mogelijkheid biedt feedback te geven op de nieuwe tv-serie. Tevens heeft 3xM overleg gepleegd met het Estlandse parlementslid Avo Uprus. Hij is enthousiast over Society s Risk , en wil politieke aandacht vragen voor de maatschappelijke problemen die in de door ECT geproduceerde tv-serie voor het voetlicht worden gehaald.

Noot voor de redactie (