Gemeente Utrecht



2003 SCHRIFTELIJKE VRAGEN

40 Vragen van Harm Janssen en Ahmet Taskan
(ingekomen 3 juni 2003)





Inzake veiligheid Maarsseveense plassen.



De gemeente Utrecht participeert in het bestuur van het recreatieschap de Stichtse Groenlanden waaronder de Maarsseveense plassen ressorteren.
Zondag 1 juni jl. vond in het betaalde zwemgedeelte van de Maarsseveense plassen het volgende incident plaats. Een jongen wilde gaan varen met de motorboot, die gelegen is bij de waterfietsverhuur. Deze boot is klaarblijkelijk bedoeld slechts gebruikt te worden in noodsituaties en bij calamiteiten omdat er op de plassen geen motorboten toegestaan zijn. De jongen zette de motor op vol vermogen en sloeg bij het wegvaren overboord door de grote snelheid. Vervolgens voer de boot met grote snelheid in een bocht terug richting het met touwen afgezette zwemgedeelte tot grote paniek van de vele zwemmers, waaronder veel kleine kinderen, die de onbemande boot op zich af zagen komen. De boot vloog tussen de wegspringende zwemmers door het strand op en kwam daar tot stilstand waarna een gealarmeerd personeelslid de motor afzette. Op enkele lichte verwondingen na liep dit ongeval met een sisser af, maar er was grote paniek. Bij melding van een verwonding aan de kassa werd gezegd dat men het betreurde, maar niet wist hoe of wat te doen en dat men een eigen onderzoek instelde.

Dit is niet de eerste keer dat een dergelijk incident zich voordoet bij de Maarsseveense plassen. Zo brandde vorige zomer een in een caravan geïmproviseerde patatkraam tot de grond toe af op een overvol strand. Ook dit leidde toen tot paniek onder het publiek.
Dit leidt voor het CDA tot de volgende vragen:

Is het college met het CDA van mening dat het van het grootste belang is dat recreërend publiek er vanuit mag gaan dat de veiligheid en het toezicht gewaarborgd zijn en dat incidenten zoals zondag 1 juni niet mogen gebeuren?
Is het college op de hoogte gesteld van deze gebeurtenis en voorgaande incidenten? Zo ja, wat doet zij met deze informatie? Zo nee, deelt het college dan onze mening dat in de toekomst verslaglegging van dergelijke incidenten noodzakelijk is, zodat men kan toetsen of de veiligheid gewaarborgd wordt en eventueel adequate maatregelen kan nemen?
Zijn er veiligheidsvoorschriften (ook voor pachters) of een veiligheidsplan en zo ja, welke en hoe worden deze kenbaar gemaakt aan het personeel en het bezoekende publiek? Zo nee, acht het college het dan niet raadzaam dat deze er snel komen en up to date zijn?
Krijgen personeelsleden c.q. pachters voldoende instructie over hoe te handelen bij calamiteiten en zo ja, hoe dan en in welke frequentie?



---- --