Gemeente Utrecht

2003 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
41 Vragen van mevrouw N.R. Schipper
(ingekomen 5 juni 2003)

Toelichting
Op 27 mei 2003 maakt het Utrechts Nieuwsblad melding van een prijsverlaging van de prijs van vrije kavels, met als kop: 'gemeente mist miljoenen, Utrecht zakt fors met prijs vrije kavels' (zie bijgevoegde artikel). In dit artikel wordt aangegeven dat in verband met de verslechterende markt de gemeente de prijs van de vrije kavels in Leidsche Rijn met ruim 20 % heeft verlaagd.

Dit bericht verbaast GroenLinks in hoge mate. Nog maar kort geleden, januari 2003, heeft de raad besloten tot een actualisatie van de ontwikkelingsvisie. Het College had toen al anderhalf jaar nodig gehad om met voorstellen te komen. Onderdeel van de actualisatie vormt de herijking woningbouwprogramma: een hoger bouwtempo en meer dure woningen. Hierdoor zou er mee geld verdiend worden met Leidsche Rijn, aldus het College.

Het is vreemd en zorgelijk dat het College, koud enkele maanden na vaststelling van de actualisatie en na anderhalf jaar de tijd te hebben genomen voor de herijking van het woningbouwprogramma, nu 'hals over kop' het lopende beleid aanpast. Is hier sprake van eigenwijsheid waar men noodgedwongen op terug komt? Daar lijkt het wel op.

In het debat over de actualisatie heeft GroenLinks haar bezorgdheid uitgesproken over het optimisme van het College over het woningbouwprogramma. Ook eerder in oktober 2002 via mondelinge vragen, over tegenvallende trends in de woningmarkt en bijstellingen in IJburg, heeft GroenLinks haar zorg kenbaar gemaakt. Wethouder Lenting gaf in oktober 2002 aan dat: "De trend die in IJburg waarneembaar is, hebben wij in Leidsche Rijn absoluut nog niet." Wethouder van Kleef gaf aan dat: "de huidige ontwikkelingen niet van dien aard zijn dat wij het lopende beleid hals over kop moeten gaan veranderen. Ook de herijking van het woningbouwprogramma Leidsche Rijn kan doorgang vinden op de wijze zoals deze is ingezet."

GroenLinks constateert dat het College, tegen beter weten in, gegokt heeft op de vrije kavels en nu bakzeil moet halen. De fractie vindt dit geen zorgvuldig beleid.

Vragen

Kan het College verklaren hoe het komt dat anderhalf jaar studie en besluitvorming in de raad in januari jl. over de actualisatie en herijking woningbouw nu wordt gevolgd door een 'hals over kop' wijziging van beleid? Is in gezamenlijk overleg, ontwikkelaars en College, besloten tot een prijsverlaging van de vrije kavels? Projectwikkelaars zijn nooit zo fan geweest van de vrije kavels. Voor GroenLinks hoefde het ook niet, vanwege extensief ruimtegebruik. Maar het College is in de intentie-overeenkomst verstedelijkingsafspraken, met Remkes en Netelenbos, wel de realisatie van vrije-kavels overeen gekomen. Hebben college en marktpartijen een minimale grondprijs afgesproken, waaronder de uitgifte van vrije kavels wordt gestopt? Het College wijzigt nu beleid dat de raad heeft vastgesteld. Is het College met ons van mening dat het dan passend is over deze wijziging minstens de raad te informeren? Welke consequenties heeft deze prijsverlaging op de grondopbrengsten van Leidsche Rijn? Wat betekent dit verlies voor de beoogde groei van het verdienend vermogen van Leidsche Rijn voor project Stationsgebied en de gemeentebegroting voor 2004 en verder?

---- --
Artikel uit Utrechts Nieuwsblad van 27-05-2003
Utrecht zakt fors met prijs vrije kavels
Door Hans-Paul Andriessen
UTRECHT - De gemeente Utrecht heeft de prijs van vrije kavels in Leidsche Rijn met ruim 20 procent verlaagd in verband met de verslechterde markt. Door de prijsverlaging loopt de stad enkele miljoenen euro's inkomsten mis. De tegenvaller komt op een ongunstig moment. Utrecht heeft het financieel moeilijk en bezuinigingen staan voor de deur. Wethouder W. Lenting gaf onlangs aan zijn best te doen de inkomsten in Leidsche Rijn te verhogen. Vorige week zijn 24 vrije kavels in de wijk Terwijde op de markt gekomen. Het is de eerste fase van het project Leypark in de buurt van de Enghlaan in Vleuten. In de tweede fase komen nog eens 20 kavels op de markt. Prijzen

De prijzen van de grote kavels liggen echter aanzienlijk lager dan bij een eerder project, De Oeverwal, in Parkwijk. Dat project bestond uit 40 grote kavels van 700 tot 1000 vierkante meter. De prijs lag eind vorig jaar nog op 545 euro per vierkante meter (prijzen inclusief btw). Wegens gebrek aan belangstelling ligt dat project stil. In Terwijde gaat het om kleine, middelgrote en grote kavels. De grootste kavels van 830 vierkante meter kosten 427 euro de vierkante meter. De kleinste van 286 meter komen op 505 euro de vierkante meter. Woordvoerder I. Bekker van de gemeente zegt dat de prijsdaling ingegeven is door de verslechterde markt. Na de tegenvallende ervaring bij De Oeverwal heeft de gemeente zich door makelaars laten adviseren over de prijsstelling. ,,We willen dat de verkoop in Terwijde slaagt'', aldus de gemeente. Tot nu toe hebben zich twee serieuze gegadigden aangemeld. De verkoop sluit op 16 juni. Naar aanleiding van de verkoopresulaten in Terwijde gaat de gemeente bekijken hoe het met de kavels in De Oeverwal verder gaat. Wellicht gaan de prijzen omlaag of worden de kavels gesplitst. Volgens de Vleutense makelaar K. Vernooij zit Utrecht met de prijs voor de grote kavels nog te hoog. ,,Het is afhankelijk van de plek, maar ze zullen nog lager moeten gaan. Zo'n 400 euro lijkt me redelijk.'' Hij wijst op de tegenvallende economie en het grote aanbod aan vrijstaande huizen.

---- --