Ingezonden persbericht


UTRECHT, 5 juni 2003

Eerste Commanditaire Vennootschap voor nieuwbouw in de sociale huursector een feit

Woningcorporaties financieren 300 studentenkamers Utrecht

Gistermiddag hebben zeventien woningcorporaties besloten tot financiering van driehonderd studenteenheden in De Uithof III in Utrecht. De woningcorporaties participeren in een zogenoemde Commanditaire Vennootschap (CV). Dit project is uniek: het is de eerste keer dat nieuwbouw in de sociale huursector via een CV-constructie wordt gefinancierd. SSH Utrecht is initiatiefnemer van het project. ¤oeWij zijn verheugd dat er zoveel corporaties gereageerd hebben op de oproep om Uithof III te kunnen realiseren. In dit geval zullen er studentenkamers gebouwd worden, maar voor alle nieuwbouw huurwoningen is collegiale financiering een goede oplossing⤝, aldus Ton Jochems, directeur van de SSH Utrecht.

Utrecht is een populaire studentenstad waardoor een grote kamernood onder studenten is ontstaan. De SSH Utrecht erkent dit probleem en werkt hard aan uitbreiding van woonruimte door aankoop van panden, nieuwbouw en tijdelijk gebruik van sloopcomplexen. De eigen reserves van de SSH Utrecht zijn echter niet toereikend. Daarom heeft de SSH het initiatief genomen en participaties in het nieuwbouwproject Uithof III aan collega-woningcorporaties aangeboden. Zestien woningcorporaties, verspreid over heel Nederland, hebben één of meerdere participaties à ¤1.000.000,- toegezegd. Deze corporaties beschikken over voldoende financiële reserves en kunnen op deze manier hun geld ook inzetten voor de sociale woningbouw elders. Voor de uiteindelijke huurders van de nieuwe eenheden maakt het geen verschil. De SSH Utrecht is de beherend vennoot van de CV en dus hebben de huurders straks alleen met deze studentenhuisvester te maken. De mede-investerende corporaties zijn de stille vennoten.

Verantwoordelijkheid woningcorporaties

In Nederland is al geruime tijd de discussie gaande over de reserves bij woningcorporaties. Om te komen tot het oplossen van het tekort aan betaalbare huurwoningen is een belangrijke taak voor de woningcorporaties weggelegd, aldus de overheid. De SSH Utrecht heeft daarom de mogelijkheden tot collegiale financiering uitgewerkt. Het concrete resultaat is 300 studenteneenheden midden in Universiteitscentrum De Uithof. Uithof III wordt na de bestaande 1002 studenteneenheden aan de Cambridgelaan (Uithof I) en de reeds geplande bouw van 550 eenheden van project De Bisschoppen (Uithof II), het derde woonproject in het Universiteitscentrum. De bouw zal naar verwachting in 2004 starten.

Plannen

Daar blijft het niet bij. Ondertussen loopt de SSH zich warm voor een volgende Commanditaire Vennootschap: CV Gebiedsontwikkeling Campus Uithof. Hierbij gaat het om de financiering van nog eens 700 eenheden in De Uithof. De bedoeling is om van De Uithof een volwaardige campus te maken met 2500 studenteneenheden.

EINDE PERSBERICHT

Meer informatie:

Coby de Vries, SSH Utrecht
030-2525725 of 06-22378241