Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
35

Directie:
voorlichting

05-06-2003

Status:
informatie

Minister van der Hoeven gaat particuliere scholen erkennen

Vanaf 2005 moeten particuliere scholen voor primair en voortgezet onderwijs een erkenning aanvragen bij de minister van onderwijs, cultuur en wetenschap. Particuliere scholen zijn scholen die niet door de overheid worden bekostigd. Een erkenning is noodzakelijk om vast te stellen of leerlingen op deze scholen aan de leerplicht voldoen. De inspectie gaat toezicht houden op de kwaliteit van deze scholen. Door de erkenning kan er ook een centrale registratie worden bijgehouden van particuliere scholen. Dit staat in een notitie over het particulier onderwijs die minister Van der Hoeven samen met een notitie over het thuisonderwijs naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In de Leerplichtwet van 1969 is bepaald dat alle kinderen in de leerplichtige leeftijd onderwijs moeten volgen aan een school. Bijna alle kinderen volgen onderwijs aan een school die door de overheid wordt bekostigd. Maar de leerplicht mag ook vervuld worden aan een school die niet door de overheid is bekostigd. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen drie typen scholen. Het eerste type zijn door de minister van OCW aangewezen scholen voor voortgezet onderwijs. Zij hebben het recht gekregen om leerlingen eindexamen te laten afleggen en diplomas uit te reiken voor vwo, havo en vmbo. Het tweede type zijn internationale en buitenlandse scholen. Het gaat hier om scholen die een programma hebben dat vooral is gericht op het onderwijs en de wettelijke voorschriften van een ander land dan Nederland. Het derde type is het overig particulier onderwijs. Het voorstel van minister Van der Hoeven geldt voor deze laatste groep scholen. Volgens de Leerplichtwet moeten deze scholen vergelijkbaar zijn met de bekostigde scholen. Momenteel beoordeelt elke afzonderlijke leerplichtambtenaar of een particuliere school erkend kan worden.

De Landelijke Vereniging van Leerplichtambtenaren heeft aangegeven hier ongelukkig mee te zijn. Daarom wordt voorgesteld dat een erkenning van een particuliere school alleen door de minister van OCW kan worden afgegeven. Er komen voorwaarden waaraan een particuliere school moet voldoen om in aanmerking te komen voor een erkenning. Deze scholen gaan onder het reguliere toezicht van de inspectie vallen. De erkenning kan worden ingetrokken als uit inspectietoezicht blijkt dat de school onvoldoende kwaliteit biedt.

Op dit moment zijn er 15 particuliere scholen voor primair en/of voortgezet onderwijs bekend exclusief de aangewezen scholen voor voortgezet onderwijs.

Thuisonderwijs

Er is een groep van ongeveer 100 kinderen die vrijgesteld zijn van de leerplicht op grond van overwegende bezwaren van de ouders tegen de richting van het onderwijs op alle binnen redelijke afstand van de woning gelegen scholen. Deze kinderen bezoeken dus geen school en het is onbekend of ze op een andere wijze onderwijs ontvangen. Ook is er geen toezicht op het onderwijs dat deze kinderen krijgen. Er wordt voorgesteld dat vrijstelling op grond van levensbeschouwelijke bezwaren alleen wordt verleend als ouders zorgdragen voor een alternatieve vorm van onderwijs en akkoord gaan met een vorm van toezicht van de inspectie op dit onderwijs. Op welke wijze de inspectie hierop toeziet, wordt nog uitgewerkt door het ministerie.

Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000
2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: info@minocw.nl