VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW roept op tot WTO-akkoord investeringen


DEN HAAG, 5 JUNI 2003 - De nieuwe WTO handelsronde moet nieuwe afspraken maken over internationale investeringen. Bestaande overeenkomsten bundelen is niet voldoende. Ondernemingen moeten voordeel hebben van zo'n akkoord. De oproep van de G-8 wereldleiders om van de nieuwe handelsronde een succes te maken is een welkome ondersteuning van de wensen van het bedrijfsleven.

Dat zegt de ondernemingsorganisatie VNO-NCW, die samen met de Europese ondernemingskoepel UNICE dit standpunt inneemt. Na de zomer beginnen in Cancún
de onderhandelingen over het vrijmaken van internationale investeringen. Omdat handel en investeringen steeds meer in elkaars verlengde liggen, is een verdrag over investeringen een prioriteit voor het bedrijfsleven.

Waar ondernemingen behoefte aan hebben, is gelijke behandeling van investeerders, heldere, eenduidige regelgeving en rechtszekerheid. Verder moet er ruimere toegang komen voor investeringen tot markten, door allerlei regels en beperkingen af te schaffen. Dit geldt zowel voor industriële landen als ontwikkelingslanden.

Internationale investeringen zijn van wezenlijk belang om duurzame economische ontwikkeling tot stand te brengen. In het bijzonder ontwikkelingslanden hebben grote behoefte aan buitenlandse investeringen die kapitaal, kennis en ervaring binnenbrengen. Private geldstromen naar ontwikkelingslanden overtreffen de hulpgelden van overheden (ontwikkelingshulp) maar liefst vier maal.

Maar het ondernemingsklimaat in veel van deze landen is weinig aantrekkelijk en vol onbeheersbare risico's. Een nieuw investeringsakkoord kan er toe bijdragen dat de stroom private investeringen verder toeneemt.


---

---
Zie voor meer informatie over dit onderwerp www.vno-ncw.nl, dossier Buitenlandse handel en investeringen; meer informatie van anderen; 18-05 of www.unice.org

VNO-NCW: Roelf van der Kooij 070 3490 167 of 06 512 845 88.


05 jun 03 10:26