Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Problemen rond stacaravans

Den Haag, 5 juni 2003

De ANWB vreest dat bezitters van stacaravans, chalets en mobiele bungalows de dupe zullen worden van de juridische onduidelijkheden, die zijn ontstaan door uitspraken van de Hoge Raad. Volgens de bond is ook het ontbreken van een samenhangend beleid op het gebied van langkamperen een belangrijke factor. De ANWB doet in een brief aan de Tweede Kamer een oproep om helderheid rond het eigendom van een mobiele recreatiewoningen te verschaffen.

Eind maart heeft de ANWB samen met de RECRON en VNG in een brief aan het parlement aandacht gevraagd voor de problemen rond de juridische status van de stacaravan of recreatiebungalow naar aanleiding van uitspraken van de Hoge Raad. Sinds die tijd hebben 1200 leden zich tot de bond gewend met de vraag om advies in deze kwestie. Veel vragen gingen over de zogenoemde 'natrekking'. Volgens de wet wordt de eigenaar van de grond ook eigenaar van het onroerend goed op dit perceel. Dit zou betekenen dat recreanten opeens hun bezit kwijt zijn. In hoeverre de recreant dan de stacaravan nog terug kan krijgen en in welke situatie is juridisch nog onduidelijk.

Thans is de enige wijze om de gevolgen van de natrekking ongedaan te maken het vestigen van een recht van opstal . Daarmee wordt een juridische scheiding aangebracht tussen de grond en het object dat erop staat. Zowel recreant als de eigenaar van de grond moeten hiervoor naar de notaris. Volgens de ANWB is deze mogelijkheid vooral de moeite waard voor mensen die relatief veel geld in hun stacaravan hebben geïnvesteerd. Bij oude en eenvoudige stacaravans staan de kosten voor het vestigen van het recht van opstal in geen verhouding tot de waarde van het object.

Recreanten kunnen problemen op dit gebied melden via stacaravan@anwb.nl


Noot voor de redactie;

Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB