BVE RAAD

Versterking beroepsonderwijs ter voorkoming jeugdwerkloosheid

Versterking van beroepsonderwijs draagt bij aan voorkoming van jeugdwerkloosheid

Tien organisaties die betrokken zijn bij het beroepsonderwijs, vinden het onbegrijpelijk dat het Kabinet Balkenende-II CAO-partijen heeft gevraagd om te investeren in werkgelegenheid voor jongeren, maar daartegenover maatregelen zet die het bedrijfsleven op hogere kosten jaagt. Dit heeft grote gevolgen voor de beschikbaarheid van praktijkplaatsen. Het afschaffen van de scholingsfaciliteiten voor het bedrijfsleven staat lijnrecht tegenover de bevordering van de jeugdwerkgelegenheid door scholing en innovatie. Deze tegenstelling doet afbreuk aan de bestrijding van de stijgende jeugdwerkloosheid én het streven van Nederland om in 2010 een van de meest toonaangevende kenniseconomieën te zijn.

Het beroepsonderwijs (vmbo, mbo en hbo) biedt alle mogelijkheden om de arbeidsmarktwaarde van studenten, werkenden en werkzoekenden te vergroten en het arbeidspotentieel voor het bedrijfsleven te behouden. Hierdoor is het beroepsonderwijs een effectief middel tegen de toenemende jeugdwerkloosheid. Op dit moment hebben 90.000 jongeren geen baan.

De tien bij het beroepsonderwijs betrokken partijen, namelijk: VNO/NCW, MKB Nederland, FNV, CNV, MHP, HBO-raad, VVO, VSWO, Colo en de Bve Raad vinden het daarom nu noodzakelijk dat het kabinet spijkers met koppen slaat door voldoende in het beroepsonderwijs te investeren. Daarom pleiten de tien organisaties dat binnen de doelstellingen van het Regeerakkoord voorrang wordt gegeven aan verbetering van de aansluiting en doorstroming tussen vmbo en mbo en tussen mbo en hbo, terugdringing van de uitval, verbetering van aansluiting tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven en verbetering van de kansen op opleiding en werk voor kwetsbare groepen als risicojongeren, laagopgeleiden en inburgeraars.

Met het oog op het debat over de Regeringsverklaring, roepen de tien partijen in een gezamenlijk brief naar de fractievoorzitters in de Tweede Kamer op tot prioriteit voor versterking van het gehele beroepsonderwijs. Binnen de prioriteit voor het beroepsonderwijs 700 miljoen euro moet voldoende ruimte zijn voor investeringen in het beroepsonderwijs.

Noot redactie:

De brief van de tien bij het beroepsonderwijs betrokken partijen is te lezen op de website van de Bve Raad: www.bveraad.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Frans Visée, hoofd Communicatie en Public Affairs van de Bve Raad, telefoon 030-22 19 810 of 06-502 72 669; e-mail: f.visee@bveraad.nl.

PB 0506-8


05 jun 03 11:13