FNV

Nieuw regeerakkoord: vervuiling budget ontwikkelingssamenwerking

De volgende Foreign Policy index zou wel eens een flinke reputatieschade op kunnen leveren voor Nederland. Door het budget voor ontwikkelingssamenwerking te vervuilen met uitgaven die daar niet thuishoren verkleint de Nederlandse regering het budget fors in de praktijk. Dit staat in Mondiaal Magazine van juni.

Exportkredietschulden die ontwikkelingslanden aan Nederlandse bedrijven hebben worden 'kwijtgescholden' door het Ministerie van Financiën, die deze bedragen vervolgens verhaalt op de begroting van ontwikkelingssamenwerking. "Indirect betalen ontwikkelingslanden nu zelf voor de 'kwijtschelding', doordat de ruimte op de begroting van ontwikkelingssamenwerking verkleint. Het betreft uitgaven aan het Nederlandse bedrijfsleven die geen enkel verband houden met armoedebestrijding". Dit staat in de brief die de FNV gestuurd heeft naar de leden van de Tweede Kamer, waarin de FNV een reactie geeft op het nieuwe regeerakkoord.

Verder in Mondiaal Magazine onder meer aandacht voor de actiezegel die cabaretier Dolf Jansen gepresenteerd heeft namens de Koffiecoalitie, de nieuwe FNV-nota over het conflict tussen Israël en de Palestijnen, FNV protesteert bij de president van China en ander nieuws van FNV Mondiaal en de internationale vakbeweging.